Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Музикаутор: НВО GO излъчва пиратска музика в България

Заведени са 3 дела за общо над 600 хил. лв. срещу телекомите, кабелните оператори и НВО България

Кадър от филма „Възвишение“, чиято музика е създадена от Петър Дундаков. Според „Музикаутор“, HBO не са платили на композитора. - Музикаутор: НВО GO излъчва пиратска музика в България

Кадър от филма „Възвишение“, чиято музика е създадена от Петър Дундаков. Според „Музикаутор“, HBO не са платили на композитора.

НВО, телекомите и кабелните оператори в България не плащат на авторите на музика, използвана във филмите на платформата. Това заявиха днес на онлайн пресконференция представители на „Музикаутор”.

Преговорите с НВО България и операторите, които я излъчват, са започнали още през 2016 г, когато от телекома „Теленор“ са се свързали с „Музикаутор“, за да уредят правата на авторите. Впоследствие са започнали преговори с всички телекоми и кабелни оператори у нас, но 5 години по-късно все още няма резултат. Междувременно „Музикаутор” е намалил финансовите си претенции 3 пъти. В края на 2019 г. е сезирано Министерството на културата, което е предприело медиаторски действия – събрало е всички ангажирани с проблема, но и до днес той все още стои отворен.

България е единствената държава в Европа, в която НВО не плаща на творците на музика, заяви Ясен Козев, председател на УС на „Музикаутор”. Онлайн платформата HBO Go, която има директни абонати, е уредила всички договорни отношения. Проблемът е само с НВО, който се излъчва през кабелни оператори и телекоми. Това са 95% от всички потребители на НВО у нас, уточни Иван Димитров, изпълнителен директор на организацията.

Марияна Андреева, юрист в „Музикаутор” каза, че след 5 години неуредени отношения, вече са заведени 3 иска срещу телекомите, НВО Юръп и НВО България на обща стойност над 600 хил. лв. Това е в пъти повече, отколкото щяха да платят, ако имаше договор с „Музикаутор”, уточни тя. Проблемът е най-вече в това, че НВО е прехвърлил отговорността на телекомите и кабелните оператори, а това забавя допълнително решението.

2,5 милиона автори представя организацията за защита на авторските права на музикантите у нас. Всички те са сериозно пострадали от Ковид-кризата, подчерта Иван Димитров, загубите им се равняват общо в света на над 3,5 милиарда долара. Липсата на реакция от страна на НВО и телекомите ги ощетява допълнително, макар и да не става дума за огромни суми.

Ощетени са и български творци. Представителите на „Музикаутор” дадоха пример с авторите на музиката на филмите „Възвишение”, „Диви и щастливи” и „Love.net”, които се излъчват в НВО.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg