POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Музикаутор” се оплака на Херо Мустафа от българското „Кино Арена”

Министерството на културата отказва да вземе отношение

В американските филми понякога звучи и българска музика, като в първата част на „Аватар“, където участва младата българска певица Радка Варимезова. Снимка: IMDB - „Музикаутор” се оплака на Херо Мустафа от българското „Кино Арена”

В американските филми понякога звучи и българска музика, като в първата част на „Аватар“, където участва младата българска певица Радка Варимезова. Снимка: IMDB

Нелицензираното използване на американска филмова музика във веригата български киносалони „Кино Арена“ е основната тема на писмо, изпратено от ръководството на „Музикаутор“ до посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от сдружението.

Проблемът, който беше отнесен до американските власти, датира още от 2019 г., откогато киното отказва да плати на авторите на музикални произведения във филмите дължимото възнаграждение, въпреки че прожектира голям обем американска кинопродукция, казват от „Музикаутор“.

Според изпълнителния директор на сдружението за защита на авторските права Иван Димитров, в Съединените американски щати тази неправомерна ситуация е невъзможна.

Посолството е последен изход за „Музикаутор“, което води безрезултатно вече три години граждански дела срещу киното. Министерството на културата, твърдят от сдружението, е отказало да вземе отношение по казуса.

„Музикаутор“ представлява в световен мащаб над 2,5 млн. творци, сред които и членовете на BMI, ASCAP и AMRA – трите най-големи американски организации за защита на авторските права.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС