Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Музикаутор”: Театрите трябва да лицензират музиката в представленията

Организацията изпрати писмо до над 80 културни институции и организатори на театрални постановки

В моноспектакъла „Контрабасът“ Валентин Ганев изпълнява своя авторска музика. Народният театър има ангажимент да я лицензира. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“ - „Музикаутор”: Театрите трябва да лицензират музиката в представленията

В моноспектакъла „Контрабасът“ Валентин Ганев изпълнява своя авторска музика. Народният театър има ангажимент да я лицензира. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Театрите да лицензират музиката в спектаклите си, поискаха от „Музикаутор”. В писмо до над 80 културни институти и организатори на театрални постановки сдружението за авторски права разяснява, че когато едно музикално произведение достига до аудиторията чрез театрален спектакъл, това е публично изпълнение, а това задължава лицата, организиращи представлението, да го лицензират.

Кампанията, започната от „Музикаутор”, обхваща държавни театри, общински театри, културни домове и собственици на ателиета, в които се реализират сценични постановки.

България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите. Още по-далеч сме спрямо държавите от Централна и Източна Европа. Това не е случайно. Това е функция на държавен контрол и ценностна система“, заявява в писмо до медиите Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор”.

Според сдружението за управление на авторски права това е начинът да бъде постигната балансирана културна среда у нас.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg