Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

МВР изземва картини и скулптури от вилата на Васил Божков

Изнесени са череп на Деймиън Хърст, платна на Майстора, Казаков, пластики на Вежди Рашидов (снимки, видео)

Вила „Аглика“, притежание на Васил Божков, в миналото е била обитавана от Тодор Живков. Снимка: МВР - МВР изземва картини и скулптури от вилата на Васил Божков

Вила „Аглика“, притежание на Васил Божков, в миналото е била обитавана от Тодор Живков. Снимка: МВР

Картини на Владимир Димитров-Майстора, Светлин Русев, пластики на Вежди Рашидов и редица други творци изнасят служители на МВР от имението на Васил Божков в парк Витоша. Вътрешният министър Марин Маринов съобщи днес, че се изземват културни и исторически ценности, притежание на бизнесмена, обявен за лидер на престъпна група. Според държавното обвинение, групата от 2014 г. се е занимавала „с множество тежки умишлени престъпления“ – изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

Васил Божков притежава една от най-големите и ценни колекции с произведения на изобразителното изкуство у нас. Той има и истинско съкровище от антични предмети, част от които са показвани в редица изложби в България и в чужбина. Сбирката му бе легализирана с приемането на Закона за културното наследство през 2009 г., когато бе обявена амнистия за частните колекционери. Преди приемането на този закон частните сбирки съществуваха според Наредбата за отчитане и опазване на движимите паметници на културата, в сила от времето на социалистическа България.

Вижте още: МИТЪТ ЗА ЗЛАТНОТО РУНО И ЗА ЕДНА ЧАСТНА КОЛЕКЦИЯ

Основанието, на което днес започна прибирането на ценностите на Васил Божков, бе обяснено пред медиите от наблюдаващия прокурор Венцислав Фердинандов като обичайното „претърсване и изземване“, а не в рамките на запор от КПКОНПИ.

Америка за България

„Още повече, че става въпрос за престъпления, за които законодателят е предвидил и конфискация на половината имущество“, обясни Фердинандов.

От съобщението в сайта на МВР се казва, че са иззети „множество картини, които имат белези на движими културни ценности“. Според Закона за културното наследство в колекцията на Васил Божков няма картина, която е културна ценност, защото трябва да е рисувана преди повече от 50 г. и цената ѝ да е над 300 хил. лв., обясниха експерти пред „Площад Славейков“. Публично известно е, че цялата колекция от съвременно изкуство на бизнесмена е създадена от Светлин Русев и е регистрирана в Министерството на културата.

В акцията по изземването на ценности участват и експерти от Инспектората по опазване на културно-историческото наследство към Министерството на културата. МВР разпространи снимки от прибирането на картини и пластика от вила „Аглика“, притежание на Божков. Това е бившата ловна хижа на Тодор Живков, обитавана от тоталитарния лидер от 1968-а до 1973 г. Запазена е в автентичния ѝ вид, както е видимо и от кадрите.

Снимка: МВР

На снимките се вижда пластика с череп с пеперуди на прочутия британски художник Деймиън Хърст, пластики на Тодор Цонев, две маски в рамки на Вежди Рашидов, окачени до входната врата на имението, картини на Майстора, Димитър Казаков – Нерон, Емил Стойчев, Андрей Даниел, Петринел Гочев, Христо Стефанов…

Все още не е известно какво точно и как се изнасят античните предмети от колекцията, които се съхраняват при специални условия. Последната експозиция с антики от колекцията на Васил Божков – „Златното руно. Пътят на аргонавтите“, бе открита през 2018-а в Националната галерия, филиал Двореца.

Снимките на МВР от полицейската операция във вилата на Васил Божков на Витоша:

Пластики на Вежди Рашидов. Снимка: МВР

На стената вляво – платно на Христо Стефанов. Снимка: МВР

Картина на Светлин Русев. Снимка: МВР

На стената – платно на Недко Солаков. До бюрото в стъклената кутия – череп на Деймиън Хърст, пластиките вдясно са на Тодор Цонев. Снимка: МВР

Черепът на Хърст. Снимка: МВР

Снимка: МВР

На стената – Майстора, долу вдясно – Здравко Александров. Снимка: МВР

Майстора. Снимка: МВР

Вляво – Димитър Казаков-Нерон. Снимка: МВР

Над пианото – Мария Столарова. Снимка: МВР

Димитър Казаков-Нерон на стената вдясно, пластиката под картината е на Божидар Козарев. Снимка: МВР

„Килимът“ на Правдолюб Иванов. Снимка: МВР

Снимка: МВР

Дясната е на Тони Кондев. Снимка: МВР

Платно на Петринел Гочев, пластиките са на Емил Попов. Снимка: МВР

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3