Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

МВР: Картината на Джаксън Полък може да остане в България

Според министъра на вътрешните работи цената ѝ е около 100 млн. евро

Картината на Джаксън Полък, задържана у нас при операция на ГДБОП и „Европол“. Снимка: БНР - МВР: Картината на Джаксън Полък може да остане в България

Картината на Джаксън Полък, задържана у нас при операция на ГДБОП и „Европол“. Снимка: БНР

България вероятно ще получи картината на Джаксън Полък, намерена в дома на българин при международна акция, заяви днес пред Би Ти Ви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, без да изяснява по каква процедура ще се случи това. Специалисти обясниха пред „Площад Славейков“, че има голяма вероятност платното да стане собственост на българската държава. 

Вижте още: МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА КОНФИСКУВА КАРТИНАТА НА ДЖАКСЪН ПОЛЪК?

Министърът разказа, че картината се е озовала в страната, след като посредникът по продажбата ѝ, българин, е решил да я задържи за себе си, вместо да я продаде от името на двамата гърци, които са му я предоставили.

Последната картина на този автор е продадена за 100 млн. евро. Не очаквам тази да е по-евтина“, отбеляза Демерджиев.

Първоначалната оценка на платното от родни експерти беше за около 50 млн. евро, но посвещението на Лорънс Бакол, написано на гърба на картината, вдига цената, смятат специалисти.

От прокуратурата разказаха, че е извършен флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете. Според резултатите използваните пигменти са сходни с тези, ползвани от американския художник в други негови произведения. Необходимо е обаче да се направи анализ на свързвателя на боите, което отнема време. Едва тогава ще бъде сигурно, че картината е оригинал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90