Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

МВР оттегли искането си съдът да провери Кенаров в НАП

Нещата се развиват по правилния начин, коментира журналистът

Журналистът Димитър Кенаров пред столичния Районен съд. Снимка: Стопкадър от видео на „Дневник“ - МВР оттегли искането си съдът да провери Кенаров в НАП

Журналистът Димитър Кенаров пред столичния Районен съд. Снимка: Стопкадър от видео на „Дневник“

МВР оттегли искането си съдът да провери журналиста Димитър Кенаров в НАП, съобщи адвокатът му Стоян Мадин след заседание на столичния Районен съд на 19 май. Кенаров заведе дело срещу Вътрешното министерство за незаконното си задържане и арест в Пето РПУ на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември 2020 г.

На 22 април тази година от МВР са поискали от съда да направи справка за осигурителния статус на журналиста и да се провери дали членува в Съюза на българските журналисти. От АЕЖ разкритикуваха решението на МВР, изтъкнаха, че подобна справка няма отношение по случая и поискаха от служебния министър на ведомството Бойко Рашков искането да бъде незабавно отменено.

Вижте още: АЕЖ: СКАНДАЛНО Е, ЧЕ МВР ИСКА КЕНАРОВ ДА БЪДЕ ПРОВЕРЕН В НАП

Случаят продължава в съда на 22 юни, когато ще бъдат представени доказателства, че Кенаров наистина е бил задържан. Това не може да се докаже с документи, тъй като заповед за ареста му така и не е издадена.

След края на заседанието Кенаров коментира, че решението на МВР да оттегли исканата проверка в НАП е „съвсем логично“.

„Самото искане бе безумно – допълни той. – Явно е, че сега е сменен юрист-консултът на МВР и политиката по отношение на арестите и този тип задържания. Мисля, че в момента нещата се развиват добре и по правилния начин.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС