Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мярка за съвършенство от Южна Корея в Зала „България“

Соянг Юн ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Брамс със Софийската филхармония

Красивата Соянг Юн е от най-талантливите млади музиканти на Южна Корея. Снимка: Софийска филхармония - Мярка за съвършенство от Южна Корея в Зала „България“

Красивата Соянг Юн е от най-талантливите млади музиканти на Южна Корея. Снимка: Софийска филхармония

Цигуларката Соянг Юн, фаворит на критици и публика заради съвършеното съчетание на техника и темперамент на сцената, пристига у нас за концерт със Софийската филхармония. Южнокорейската музикантка ще излезе на сцената на Зала „България“ на 30 април, за да изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Брамс.

Соянг Юн е все по-търсено име в света на класическата музика и си е изградила реноме като изпълнител на камерна музика от най-висок калибър. Списание „Gramophone“ определя изпълненията ѝ като „прецизни и изключително дисциплинирани“, а критиците на „Гардиън“ заявяват, че „нейното техническо съвършенство винаги работи в услуга на музиката“. Престижното издание „The Strad“ също не пести суперлативите за младата южнокорейска цигуларка, наричайки я „изключително талантлива, със страхотен темперамент и искрящ талант“.

Носителка на награди от големи конкурси, сред които „Йехуди Менухин“ (I награда), „Хенрик Виенявски“ (I награда) и сребърен медал от цигулковия конкурс в Индианаполис, Соянг Юн е все по-търсена на международната сцена. Досега е свирила като солист с редица водещи оркестри, включително Чешкия национален симфоничен оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния оркестър на Билбао, Камерната филхармония – Бремен, Оркестър „Елбфилхармони“ на Северно германското радио, Руския национален оркестър, Кралския филхармоничен оркестър, Камерния оркестър на Женева, Националния оркестър на Белгия, Симфоничния оркестър на Полското национално радио, симфоничните оркестри на Берн и Трондхайм, Оркестър „Солистите на Трондхайм“ и Камерния оркестър на Цюрих.

През пролетта на 2020 г. Соянг Юн бе в журито на конкурса „Йехуди Менухин“ в Ричмънд, Вирджиния, участвайки също и в концерта на откриването. Свири често с Корейския камерен оркестър, с който записва „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ на Пиацола и Концерта за цигулка и пиано на Менделсон; има концертни турнета в Азия, Европа и Северна Америка. През 2012-а заедно с Вайт Хертенщайн и Бенджамин Грегор-Смит основава струнното трио ORION, което през 2016 г. печели Първа награда и наградата на публиката на конкурса за камерна музика „Migros Kulturprozent“ в Цюрих. Свири в Уигмор Хол – Лондон, „Тонхале“ – Цюрих, Шутгарт, Единбург, Белфаст и Манчестър.

Разделила живота си между Барселона и Сеул, Соянг Юн завършва Националния университет по изкуствата в Южна Корея, учи в Кьолнския университет за музика и танци при Захар Брон и в Цюрихския университет по изкуствата.

Свири на цигулка, създадена от Джовани Батиста Гуаданини в Торино през 1773 г., а взаимоотношенията си с цигулката определя като полярни:

„Понякога я обичам, понякога не“, казва тя в интервю за турския ежедневник „Daily Sabah“.

У нас Юн ще си партнира с диригента Саша Гьотцел. Маестрото включва в програмата още Бранденбургски концерт №3 от Йохан Себастиан Бах и Третата симфония на Франц Шуберт.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg