Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мюсюлманка дарява по $1 за всяка обида, която получи

Д-р Сюзан Карланд реши да превръща потока на омразата в социалните мрежи в пари за УНИЦЕФ

Сюзан Карланд със съпруга си Халед Али. Снимка: Фейсбук - Мюсюлманка дарява по $1 за всяка обида, която получи

Сюзан Карланд със съпруга си Халед Али. Снимка: Фейсбук

Млада мюсюлманка е намерила начин да катализира злобата на троловете в интернет в нещо добро. Д-р Сюзан Карланд, австралийски университетски преподавател и добре позната фигура в местната мюсюлманска общност, разкрива, че свикнала с „потока от отрова“, който я залива ежедневно в Туитър. Пред „Сидни Морнинг Хералд“ Карланд разказва, че редовно получава съобщения от „смелите бойци за свобода, скрити зад решително анонимни профили“. В нея те ѝ съобщават, че като мюсюлманка тя обича потисничеството, убийството, войната и сексизма.

„Онлайн атаките варират от искания да напусна Австралия, надежди за смъртта ми, обиди за външния ми вид (със специален фокус върху хиджаба ми), обвинения, че съм скрита джихадистка и че планирам да превзема нацията.“

Карланд е опитала безброй начини да се справи с троловете. Опитвала се да влиза в разговор, да ги блокира или просто да ги игнонира. Но като вярваща мюсюлманка, нито един от тези методи не ѝ се струвал правилен:

„Чрез тях не се чувствах въплътена в предписанието на Корана да се отпъжда мрака със светлина. Усетих, че трябва активно да създавам добро в света за всеки словесен куршум, изстрелян срещу мен“.

Затова и Карланд излиза с невиждан преди план – за всеки туит, изпълнен с омраза, който получи, тя дарява един австралийски долар на УНИЦЕФ. Неслучайно е избрала и тази организация:

„Те толкова често помагат на деца в ужасяващи ситуации, директно предизвикани от омразата – война, бедност, причинена от нечия алчност, несправедливости, насилие. Тези деца са естествените получатели на антидота срещу омразата“.

От клоновете на УНИЦЕФ в Австралия и САЩ благодариха на Карланд. Жената, която през 2009 г. бе поставена в списъка с 500-те най-влиятелни мюсюлмани в света, получи още много похвали и в социалните мрежи.

Карланд признава, че е благодарна за подкрепата, но троловете не са замлъкнали. Нещо повече – някои дори още по-жлъчно критикуват избора ѝ на благотворителност.

„Някои хейтъри не могат да помогнат дори на себе си“, коментира младата жена в Туитър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90