Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

На 8 млрд. лв. оценени съкровищата ни в Лувъра

Древните ни богатства никога не са имали застраховка

Тази седмица научихме, че Панагюрското златно съкровище няма застраховка. - На 8 млрд. лв. оценени съкровищата ни в Лувъра

Тази седмица научихме, че Панагюрското златно съкровище няма застраховка.

Осем милиарда лева е стойността на българските съкровища, които ще бъдат изложени в Лувъра в Париж. Цифрата, определена от Министерството на културата, бе оповестена на последното заседание на Министерския съвет, когато финансовият министър Владислав Горанов предложи културните ценности, които ще покажем във Франция, да бъдат застраховани. Така научихме и че най-големите ни държавни съкровища като Панагюрското, Рогозенското, Вълчетрънското, както и всички останали, нямат застраховка.

Четири зали на Лувъра ще покажат на 15 април тази година най-впечатляващите богатства от българското културно наследство. Изложбата, наречена „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България“, ще представи в крило „Ришельо“ 1628 древни предмета, събрани от 17 наши музея.

Концепцията на изложбата и подборът на експонатите са дело на трима френски и двама български куратори. От българска страна това са проф. д-р Тотко Стоянов от катедрата по Археология при СУ „Св. Кл. Охридски” и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на Департамента по тракийска археология при Националния археологически институт с музей при БАН. От френска страна са президентът на Лувъра д-р Жан Люк Мартинез и специалистите от Департамента по гръцка, етруска и римска древност д-р Александър Баралис и д-р Негин Матийо.

Най-много антики в изложбата ще представят Националният археологически институт с музей към БАН, Националният исторически музей, Регионалният археологически музей в Пловдив и Историческият музей в Казанлък. Забележителни са експонатите и от регионалните музеи във Враца, Варна, Русе, Ловеч и Бургас, както и от общинските музеи в Септември, Несебър и Созопол. Отделни находки ще дадат музеите в Шумен, Исперих, Карнобат, Хасково и Стрелча.

Богатствата на българските тракийски царе, които ще изложем в Лувъра, получиха тази седмица държавна гаранция в размер на 1 млн. лв. в случай, че претърпят леки щети. Но ако бъдат откраднати или необратимо повредени, няма застраховка, която да покрие загубата.

„С този акт (бел. ред. – застраховката) българската държава ще гарантира сама на себе си, че ако откраднат картините (бел. ред. – вероятно има предвид предметите), ще си плати сама на себе си. Законът за културно-историческото наследство не съдържа в себе си легален механизъм, който да гарантира това, че движението на тези ценности и евентуалното им увреждане ще бъде овъзмездено по начин, който да възстанови ресурс в държавата“, обясни пред колегите си в Министерския съвет министър Горанов и заяви, че трябва да се коригира Закона за културното наследство.

Идеята му беше одобрена от министър-председателя Бойко Борисов, който нареди на културния министър Вежди Рашидов да подготви промени в нормативната уредба, които да гарантират сигурност на артефактите при транспортирането им във Франция.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg