Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

На борда на презокеански параход с билет от „Лъвов мост“

Изложба с реклами от царска България представя една модерна европейска столица, отворена към света

На „Лъвов мост“ са се продавали билети за презокеански параходи.  - На борда на презокеански параход с билет от „Лъвов мост“

На „Лъвов мост“ са се продавали билети за презокеански параходи.

София, каквато е била по царско време – отворена към света, културата и презокеанските пътувания, ще покаже документалната изложба с реклами от периода. Експозицията „Рекламите в живота на софиянци“ представя близо 800 промоционални текстове и изображения, подбрани най-вече от вестници и списания, излизали някога в столицата. Паната са подредени в Галерия на открито в Градската градина и може да се разгледат до 17 април.

Представените реклами са извадени от периодичния печат от периода 1910-1943 г. 

Всички те са били публикувани в периода 1910 – 1943 г.  и оставят впечатление за една модерна европейска столица, в която хората се интересуват от реклами за оперни спектакли с участието на Мими Балканска и „именити наши артисти“, автомобили на „Фиат“ и „Крайслер“, унгарско шампанско, прошеково пиво, „елегантни и трайни галоши и шушони „Трапец“, дамска козметика и международни пътувания до най-далечни дестинации като Южна Америка.

Някои от рекламите звучат като виц.

В крак със съвремието, тогавашните софиянци са обичали да се забавляват, да слушат музика, да танцуват, да карат колело, да пътуват. Били са отворени към света. На „Лъвов мост“ например са се продавали билети за презокеански параходи. Българите са пътували, но и светът е идвал при тях, става ясно от подбора на рекламите.  В изложбата се разпознават имената на редица световни фирми, които и днес присъстват на българския пазар.

Музикален магазин на „Граф Игнатиев“ промотира плочи и грамофони за развлечение в софийските домове.

Рекламите от началото на ХХ век са живи, весели, предизвикват усмивка, създават настроение. Много от тях впечатляват със своя симпатичен, може би съзнателно търсен, наивитет. Събрани заедно, рекламите надскачат собствената си значимост и пресъздават живота на града. София тупти със своите улици, магазини, театри, кина, заведения. Много от тях вероятно ще събудят изненада с актуалността си – бабите ни са готвели в йенско стъкло, използвали са хартия за печене, пиели са хапчета за отслабване, а през лятото са употребявали слънцезащитен крем.

Изложбата е организирана от Държавен архив – София със съдействието на Столичната община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90