Софийска филхармония МЕГАБОРД

На едно коляно разстояние от Слави

Едно видео на шоумена за 8 март, което показва, че в България расизмът и презрението към жените все още се смятат за ценност

Разговор на Слави Трифонов, в който водещият я притиска към себе си с похотливото „много хубаво миришеш”. Снимка: Стопкадър - На едно коляно разстояние от Слави

Разговор на Слави Трифонов, в който водещият я притиска към себе си с похотливото „много хубаво миришеш”. Снимка: Стопкадър

Ден преди 8 март Слави Трифонов реши да покаже как се отнася към жените. За целта шоуменът от дивана си избра чернокожо момиче, което „интервюира“ в атмосфера на бяло мачо превъзходство.

Трудно е да се преодолее отвращението, което зрителят неизбежно изпитва, докато гледа похотливия поглед и чувството на надмощие, натрапчиво излъчвани от Слави. Полина Таймо, дете на нигерийци, изоставено в София след раждането си преди 31 години, е станала неволна жертва на всичко най-ретроградно, което Слави изповядва като „ценност“.

Добре възпитаната млада жена е приседнала с притеснена усмивка на ръба на кожения диван, на едно коляно разстояние от гологлавия български Уайнстийн, чиято ръка непрекъснато опипва гърба ѝ. Погледът на водещия неприкрито лази по момичето, докато той я притиска към себе си с похотливото „много хубаво миришеш“ и ѝ обяснява колко я харесва и колко е красива. Пред публика.

„Седиш на моя диван“, „Нали нямаш нищо против, че те пипам“ – това са само някои от репликите, с които 56-годишният шоумен притеснява гостенката си. Пред публика.

По-късно идва и обидната, грозна и расистка реплика: „Защо нямаш гадже, ти си толкова готина, миришеш страхотно… е, верно, малко ти е различна кожата…“, за да завърши интервюто с потресаващо обидните и пренебрежителни думи:

„Има и такива българи, те изглеждат така“.

Полина живее нормалния живот на млада жена в България – работи, плаща си наема, дарява от невисоката си заплата за избрана от нея кауза – помага на дете в Уганда. Слави, както обикновено, се опитва да извлече ползи за самия себе си от това. Тонът му излъчва снизхождение още от въпросите за произхода на Полина: „Защо не са те изоставили в Нигерия, а в България?“. И въпреки че е ясно, че момичето не е живяло никъде другаде, освен в България, Слави намира за уместно да я похвали, че „говори много добре български“. Дори плоският му опит да се пошегува, че младата жена е виновна за цените на краставиците, защото работи в магазин за хранителни стоки, е подхранен от чувството му за превъзходство, съчетано с неприкрита похотливост.

В това „интервю“, наречено в коментарите под поста на водещия във Фейсбук „кастинг за порнофилм“, Слави демонстрира най-грозните прояви на мачизма и расизма, възприемани като нещо позитивно на малко други места освен в България. Всъщност показва колко е лесно да се премине границата между уважението към другия и презрението към различния.

На диванчето, превърнато в ловна територия, до възрастния бял водещ със свръхего седи млада и притеснителна чернокожа жена – точната му противоположност. И първото, което белият възрастен мъж прави, е да я унижи. Да я принизи и превърне в обикновен инструмент на егото му. Да я пожелае пред всички, почти да я изнасили с поглед – така, че цялата публика да разбере какво се върти в главата му, после да смали живота ѝ до дреболии и почти да я обвини, че е сама, без „гадже“, сякаш липсата на мъж е някаква форма на инвалидност.

За подобно интервю в цивилизования свят Слави щеше да бъде разтерзан до кръв от обществото, а може би дори щеше да се наложи да плаща след съдебно дело за обида. Видеото в профила му е илюстрация на огромната пропаст, която го дели от нормалния свят. В държава, където това грозно издевателство все още се толерира, трудно ще бъде формирано хуманно гражданско общество.

След интервюто на Слави с Полина ми се струва излишно да си честитим празник. Рано е, още не сме дорасли до етапа, в който жените имат какво да празнуват.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах