Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

На гости на прилепите в Народната библиотека

Колония ръждиви вечерници са се засели при книгите, можем да ги видим през октомври

Ятото прилепи отскоро обитава закътани места на партерното фоайе на Народната библиотека. Снимка: Стефан Рангелов/НБКМ - На гости на прилепите в Народната библиотека

Ятото прилепи отскоро обитава закътани места на партерното фоайе на Народната библиотека. Снимка: Стефан Рангелов/НБКМ

От около месец Народната библиотека си има нови обитатели – колония прилепи, ръждиви вечерници. Ятото обитава закътани места на партерното фоайе и е било открито от служителите на Библиотеката по време на традиционното августовско обезпрашаване и инвентаризация на фондовете. Неканените гости ще бъдат важна част от предстоящата 22-ра Нощ на прилепите, която ще се проведе в 13 български градове и села.

В София – на 5 октомври. От 17 часа в Националната (каквото е официалното име на институцията от няколко години, макар все още масово да се използва Народната) библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Нощта на прилепите ще се отбележи с презентация за прилепите и демонстрация по изработка на къщички за тях.

По отношение на ятото в Библиотеката, според специалисти става дума за мигриращ вид – скоро сами ще отлетят. Експертите посочват, че няма поводи за притеснение, както и че появата на прилепи винаги е добър знак – означава, че мястото е приятно за живеене. Разбира се, ако се наложи, прилепите може и да бъдат преместени на по-безопасно за тях и за читателите място.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Програма на кампанията

Благоевград (26 септември)

БФБ и РИМ-Благоевград организират разнообразни и интересни занимания, свързани с прилепите за малки и големи, които ще се състоят от 15:00 ч в РИМ – Благоевград.

Враца (27 септември)

Събитието ще се проведе в Природозащитен Център „Натура” от 18:30 ч. и се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, които са подготвили презентации, „прилепни игри“ и различни ателиета.

Сливен (29 септември)

Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата от 11:00 ч. в сградата на Дирекцията на парка, където ще разказват интересни истории за прилепи, а децата ще имат възможност да участват в рисувателни ателиета.

Стара Загора (2 октомври)

Зелени Балкани очакват гостите си от 15:00 ч в къщата на арх. Димов, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

Бургас (4 октомври)

Българска Фондация Биоразнообразие, СК „Непиаст“ и Зелени Балкани организират от 18:00 ч в зала Георги Баев на Културен център „Морско Казино“ презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите, а по-късно и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

Поморие (5 октомври)

Зелени Балкани ще представят прилепна презентация от 13 ч. в Посетителски център „Поморийско езеро”, а по-рано ще отбележи празника и с ученици от клуба „Млад пътешественик”.

София (5 и 14 октомври)

Информационната кампания ще се отбележи на 5-и октомври в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ от 17 ч. с работилница за къщички и презентация за прилепите.

Второто събитие ще се проведе на 14-и октомври в Зоологическата градина от 13:30 ч. Организаторите са подготвили презентация, а по-късно изследователи на прилепи ще покажат техниките, чрез които проучват крилатите бозайници.

Русе (5 октомври)

Нощта на прилепите ще се отбележи от 17 ч. в Регионален Исторически Музей (РИМ) – Русе, традиционно с интерактивни игри и работилници за прилепите за малки и големи, а вечерта и с демонстрации с ултразвуков детектор.

Пловдив (6 октомври)

Събитието ще се проведе съвместно от Регионален Природонаучен Музей – Пловдив, СК „Пълдин” и Зелени Балкани от 17 ч в музея и Дондуковата градина отзад. Нощта на прилепите ще започне с научно-популярна презентация в природонаучния музей, а по-късно в градинката зад музея ще се вихрят рисувателни ателиета, игри и подслушване на прилепите.

Плевен (10 октомври)

РИМ-Плевен и Зелени Балкани ще организират съвместно от 13 ч. в музея прилепни занимания.

Велико Търново и Мусина (10 октомври и 13 октомври)

Пещерен клуб „Дервент”, Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“ по традиция ще провокират децата с различни занимания за Нощта на прилепите.

Във Велико Търново – програмата на 10-и от 17:30 ч. в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ ще бъде: рисунки, изработване маски на прилеп, прилепни сладки, ще бъдат представени презентации за прилепите в България и по света и ще се проведе разговор на тема „Нашите тихи съседи“. На финала всеки участващ ще има възможност да „полети като прилеп“ по алпийски тролей.

В с. Мусина на 13-и октомври от 10:30 ч мероприятието ще се проведе пред Мусинската пещера.

Ловеч (11 октомври)

Зелени Балкани и община Ловеч ще организират информационна кампания за нощта на прилепите за малки и големи от 13 ч. в Музейна сбирка „Васил и Атанас Атанасови“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90