Този текст е публикуван преди повече от 1 година

На границата между болката и страданието момчето се превръща в мъж

Излиза графичен роман за легендарния бегач Емил Затопек, пробягал „най-страхотните 5000 метра на всички времена“

Емил Затопек е носител на 18 световни рекорда на дистанции от 5 до 30 километра. В продължение на шест години (от 1948-а до 1954-а – цели 38 състезания) е непобеден на 10 хиляди метра. - На границата между болката и страданието момчето се превръща в мъж

Емил Затопек е носител на 18 световни рекорда на дистанции от 5 до 30 километра. В продължение на шест години (от 1948-а до 1954-а – цели 38 състезания) е непобеден на 10 хиляди метра.

Хелзинки, 1952 г. Летни олимпийски игри. Един бегач на дълги разстояния предстои да се превърне в истинска легенда в спорта. Чехословакът Емил Затопек вече е популярен (има злато на 10 хиляди метра и сребро на 5 хиляди от Лондон ’48), когато пристига за Игрите във финландската столица. Там той печели първите места и на 10, и на 5 хиляди метра. А в последния момент преди началото на маратона (малко над 42 километра), решава, че ще се състезава и там – въпреки че това ще е първият маратон в живота му. И печели – Емил Затопек отнася три от три златни медала на дълги разстояния, за първи и единствен път в историята притежание на един спортист.

На Олимпиадата през 1952 г. Бритън Джим Питърс (победен през 1948-а на 10 хиляди метра от Затопек) е решен на всичко да спечели маратона. Тогава и Затопек изненадващо решава да се включи в състезанието, макар никога преди да не е участвал в такова. На средата на дистанцията Питърс и чехословака са водачи, рамо до рамо, и Затопек пита дали темпото е твърде бързо. Питърс саркастично отвръща „не, не е достатъчно бързо“, но Затопек го разбира сериозно, ускорява и печели с минути пред опонента си. Изключителен момент в историята на спорта, заради който Затопек е вдигнат за триумфална обиколка на стадиона на раменете на четиримата състезатели в щафетата за Ямайка.

Сега на български език излиза графичен роман за живота и постиженията на легендарния бегач – дело на чехите Ян Новак и Яромир 99. У нас книгата е в превод на Васил Самоковлиев, под знака на „Жанет 45“.

„Един атлет не може да тича с пари в джоба си. Той трябва да тича с надежда в сърцето и мечти в главата си“, казва Затопек, цитиран от издателя Манол Пейков, който в поредица от публикации във Фейсбук представя състезателя и графичния роман.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Емил Затопек е носител на 18 световни рекорда на дистанции от 5 до 30 километра. В продължение на шест години (от 1948-а до 1954-а – цели 38 състезания) е непобеден на 10 хиляди метра. Той е и първият бегач, пробягал 10-те километра за по-малко от 29 минути и 20 километра за по-малко от час.

През 2013-а Затопек е обявен от списание „Светът на бегача“ за „най-великия бегач на всички времена“, като това не е само благодарение на рекордите му, но и заради личните му качества и тренировъчни методи, често определяни като брутални (като интервалните тренировки и метода на хиповентилацията). Самият той казва:

„Важно е какво правиш, когато стадионът е пълен с хора. Но е хиляди пъти по-важно какво правиш, когато на стадиона няма никого“.

Графичният роман на Новак проследява освен успехите на Затопек на пистата, още и личния му живот, включително срещата и връзката с голямата му любов – копиехвъргачката Дана (с която при това са родени в един и същи ден). Самата тя също печели златен медал в Хелзинки – само минути, след като Затопек триумфира на 10 хиляди метра.

„Това е най-веселият и жизнерадостен дом, в който някога съм гостувал“, казва за семейство Затопек Гордън Пири, друга легенда в дългите бягания.

В родната си Чехия Емил Затопек е влиятелна фигура в Комунистическата партия, но подкрепя нейното демократично крило. По тази причина след Пражката пролет през 1968-а е изключен от Партията, отстранен от позициите си и заставен да работи  в силно рискова среда – в уранови мини, копаене на кладенци и т.н. Затопек е реабилитиран от Вацлав Хавел през 1990 г.

Великият бегач си отива на 22 ноември 2000 г., на 78 години. На погребението му в Националния театър в Прага пристигат хиляди хора, включително редица водещи фигури от елита на световния спорт. През 2012 г. Затопек е поставен сред първите дванайсет атлети в Залата на славата на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации.

На български комиксът „Затопек“ на Ян Новак и Яромир 99 излиза в началото на октомври, като издателите подготвят и серия от представяния в страната – в София на 3-и, Пловдив на 4-и и Русе на 5-и.


София

3 октомври 2018 (сряда), 18:30

Чешки център, ул. Г. С. Раковски 100

Пловдив

4 октомври 2018 (четвъртък), 18:00

Vintage House, Дом на културата „Борис Христов“

Русе (в рамките Международния литературен фестивал, организиран от дружество „Елиас Канети“)

5 октомври 2018 (петък), Дом Канети, ул. Славянска 12

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3