На какво основание е финансовата компенсация за музикантите от попсцената?

Подкрепа за всички артисти на свободна практика, не само за музикантите, призовават от Свободния артистичен съюз

Певицата Рут Колева е един от инициаторите на писмото с призив за финансова подкрепа за музикантите на свободна практика. Снимка: Кирил Станоев/Фейсбук на Рут Колева - На какво основание е финансовата компенсация за музикантите от попсцената?

Певицата Рут Колева е един от инициаторите на писмото с призив за финансова подкрепа за музикантите на свободна практика. Снимка: Кирил Станоев/Фейсбук на Рут Колева

Подкрепа за всички артисти на свободна практика, а не само за музикантите, поискаха от Свободен артистичен съюз в позиция, провокирана от решението на правителството да даде финансова компенсация на изпълнителите от попсцената. САС – организацията, създадена преди два месеца, обединява свободни творци от всички области – актьори, писатели, поети, музиканти, художници – и защитава правата на членовете си, които не присъстват в нито един от държавните регистри.

Правителството реши да отпусне еднократна помощ от 4350 лв. на около 1000 музиканти след призив от тях, разпространен в края на миналата седмица.

Вижте още: 4,2 МЛН. ЛВ. ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОПСЦЕНА

В отговор днес се появи писмо от Свободния артистичен съюз. Основният въпрос в него е на какво законово основание се базира подкрепата за музикантите и защо не е предвидена същата мярка за свободни артисти от други области на изкуството.

„В този смисъл бихме искали да знаем какви са принципите, които определят раздаването на помощи само и единствено към едни, а не към всички? Не следва ли просто да има принцип и стратегия, която да е приложима към съсловието като общност?”, питат от САС.

От организацията уточняват, че в никакъв случай не са против отпускането на помощи за музикантите, но трябва да се обърне внимание на целия културен сектор и да се обезпечи оцеляването на всички създатели на култура в България.

Пълният текст на становището на Свободен артистичен съюз:

„Дами и господа управляващи,

Ние от САС разбрахме от медиите, че държавата, в лицето на Министерски съвет и Министерство на културата, след емоционално писмо, публикувано в социалните мрежи, е намерила средства, чрез които да окаже финансова помощ на част от свободните артисти, изявяващи се в областта на популярната музика.

Като адмирираме това решение, ние смятаме за свой дълг да попитаме: кое е законовото основание, на базата на което се прави това?

Свободните артисти в България не са в никакъв регистър. По наши данни обаче те са в пъти над 1000 души. След като е намерено законово основание да се подкрепят свободни артисти в ситуацията на пандемия, в която не могат да упражняват професиите си, защо в момента една голяма част от тях остава извън полезрението на държавата?

Понятието „свободен артист“ не изключва актьори, писатели, поети, музиканти в най-различни жанрове, включително такива, изпълняващи класическа и симфонична музика, изпълнители, танцуващи артисти, текстописци, композитори, художници, фотографи, сценографи и т.н. В този смисъл бихме искали да знаем какви са принципите, които определят раздаването на помощи само и единствено към едни, а не към всички? Не следва ли просто да има принцип и стратегия, която да е приложима към съсловието като общност?

Като следствие от зададените въпроси неизменно идва и нуждата да се намери решение и на големия проблем – кога ще има държавна политика и закон за защита на културата и творците, особено при форсмажорни обстоятелства, когато по независещи от самите творци причини те са възпрепятствани да работят?

САС по никакъв начин не оспорва отпуснатата от правителството помощ към нашите колеги музиканти. Фокусът на нашето писмо е да се обърне внимание на цялото съсловие и да се обезпечи оцеляването на българската култура и нейните създатели и носители в цялост.

САС съществува само от два месеца. Нашите членове са публично известни и могат да бъдат лесно разпознати и видени на официалната ни страница. Те също се надяват да получат Вашето уверение и конкретни действия, гарантиращи оцеляването на българските свободни артисти. Защото много от тези хора на духа в момента са оставени на произвола на съдбата и не разполагат с никакви средства да работят, да живеят и да издържат семействата си.

Като съюз, представляващ една немалка част от свободните артисти на България, ние от САС настояваме за бърз, ясен и категоричен отговор и конкретни действия за спасяването на българската култура и нейните носители и създатели от Ваша страна!“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах