Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

На Марс е открита „течна“ вода

Огромният воден басейн се намира на 1,5 км под повърхността

На Марс е по-студено, отколкото на Антарктика или Гренландия, което прави откритието на течна вода още по-изненадващо. Възможно е тя да не е в съвсем течно състояние, а повече да прилича на киша, казват учените. Снимка: НАСА - На Марс е открита „течна“ вода

На Марс е по-студено, отколкото на Антарктика или Гренландия, което прави откритието на течна вода още по-изненадващо. Възможно е тя да не е в съвсем течно състояние, а повече да прилича на киша, казват учените. Снимка: НАСА

Голямо езеро с течна вода бе открито под повърхността на Марс, което може да докаже, че на Червената планета съществуват извънземни форми на живот. Водният басейн опровергава твърденията, че на Марс няма вода.

Групата изследователи, направили откритието, твърдят, че огромното езеро се намира под повъхността на южния полюс на Марс и заема площ от около 20 км, отбелязва „Индипендънт“.

„Ако проучванията се потвърдят, това е първият път, в който откриваме доказателство за голямо водно пространство на Марс”, коментира Каси Стърман, геофизик от университета в Тексас, която през 2016 г. откри следи от ледници на четвъртата планета в Слънчевата система.

Преди дълги години на Марс е било по-топло и влажно от днес – със значителни водни запаси, за което подсказват пресъхналите речни дъна, долини и езера на повърхността. На планетата е открита (все още оспорвана) водна активност, забелязана по марсианските склонове, но никога досега учените не бяха попадали на водно пространство, което не променя формата и обема си и съществува за дълъг период от време.

Откритието е осъществено с радара за подповърхностно сондиране „Марсис“. Апаратът изпраща радарни пулсации, които проникват под марсианската кора и измерва радиовълните, когато те се върнат обратно до него.

Изследователският екип, начело с Роберто Оросей, разглежда получените данни в периода между май 2012 г. и декември 2015-а и окрива рязка граница в радарните сигнали на едно и също място на километър и половина под повърхността. Две години научните работници правят допълнителни изследвания, за да се уверят, че данните не са плод на страничен ефект.

„Изкушаващо е да знаем, че това е първото място, на което би могло да съществува живот на Марс”, казва Оросей.

Получената от Червената планета информация е сходна с тази, извлечена от проучванията на водните басейни, открити под Антарктика и Гренландия. Експерти предполагат, че там дори при екстремни условия може да съществуват микробни форми на живот – същото важи и за басейна, намерен от „Марсис”.

„Този вид околна среда не е точно за перфектната ваканция или място, където рибите могат да плуват – добавя Оросей. – Но има земни организми, които могат да оцеляват и да се развиват в подобна среда. Има микроорганизми на Земята, способни да оцелеят дори в лед.“

Скот Хъбърд, професор по астронавтика в Станфордския университет, служил като директор на първата мисия на НАСА до Марс от 2000 г., нарече откритието „извънредно вълнуващо“.

„Мантрата ни от тогава беше „следвай водата”. Това беше просто една фраза, която улавяше всичко. Така че това откритие, ако издържи, е вълнуващо заради кулминацията на тази философия“, коментира проф. Хъбърд.

На Марс е по-студено, отколкото на Антарктика или Гренландия, което прави откритието на течна вода още по-изненадващо. Възможно е тя да не е в съвсем течно състояние, а повече да прилича на киша, казват учените. Солта създава течност, подобна на саламура и най-вероятно именно тя е причината за наличието на водата, тъй като не ѝ позволява да се вледени.

„Това е изумителен резултат, който подсказва, че водата на Марс не е временно поточе като при предишните открития, а устойчиво водно тяло, което предлага условия за живот за дълъг период от време“, казва Алън Дъфи, астроном и водещ учен на австралийския „Science Channel“.

Подобни водни басейни може да има навсякъде под повърхността на Червената планета – чиста случайност е, че радарът засича вода точно на това място. На учените им предстои тежка работа, за да установят дали подпочвени води може да бъдат открити и на други места, или този воден басейн е изключение.

Ако се установи наличието на още водни пространства и се открие мрежа от подповърхностни ледникови езера като тези на Земята, това ще е доказателство, че течната вода е останала на Марс отпреди 3,5 млн. години, когато планетата е била по-гостоприемна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах