POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

На море в София

120 картини на Марио Жеков събрани в Двореца

Марио Жеков, „Дубровник“, 1937,
маслени бои, картон,
49 х 57 см. Репродукция: Национална галерия - На море в София

Марио Жеков, „Дубровник“, 1937, маслени бои, картон, 49 х 57 см. Репродукция: Национална галерия

В разгара на лятото, със или без дъждове, най-хубавите морски гледки, на които жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят, ще бъдат в Националната галерия, филиал Двореца. Изложбата, подготвена от Художествената галерия в Стара Загора, е посветена на 120-годишнината от рождението на Марио Жеков и е повод за поклон пред таланта на един от големите майстори на морския пейзаж в българската живопис.

Марио Жеков е роден на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора – доста далеч от морето, на което всъщност е посветена най-знаменателната част от творчеството му. Първите си стъпки в изкуството прави подкрепен от вуйчо си – художника Васил Маринов.

През 1917 г. е мобилизирани край Дойран и попада в плен. Френски офицер го съветва да учи живопис във Франция. Следващата година Жеков постъпва в Държавното художествено-индустриално училище в София (днешната Национална художествена академия), но не остава там дълго – мечтата му е да учи в Париж.

Марио Жеков, „Улица в Париж“, 1925, маслени бои, картон, 33 х 26 см. Репродукция: Национална галерия

През лятото на 1921-а заминава за Цариград с намерение да се качи на кораб за Франция, но спестените пари се оказват твърде малко. Това се превръща в добра причина да пресъздаде в десетки рисунки и акварели с ориенталска екзотика Перлата на Босфора и да направи първите си стъпки като маринист. Жеков пристига във Франция през пролетта на 1924-а, цяло лято разглежда парижките музеи и галерии, а през есента започва да посещава Рисувалното училище в Париж… Останалото ще го видите разказано в картини в залите на втория етаж на Двореца.

В ретроспективната експозиция, която ще продължи от 27 юли до 16 септември, са включени 120 творби от фондовете на художествените галерии в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Сливен, Варна, Казанлък, Добрич, Националната галерия, Софийската градска художествена галерия и частни колекции.

Марио Жеков, „Ница“, 1925, акварел, молив, хартия 24 х 63 см. Репродукция: Национална галерия

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90