Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

На търг автопортрета на Фрида Кало с Диего Ривера като трето око

Картината с рекордна начална цена - $30 млн., заради влиянието на художничката върху световната попкултура

Фрида Кало, „Диего и аз“, 1949 г. Снимка: „Сотбис“ - На търг автопортрета на Фрида Кало с Диего Ривера като трето око

Фрида Кало, „Диего и аз“, 1949 г. Снимка: „Сотбис“

Автопортретът на Фрида Кало „Диего и аз“ от 1949 г. ще бъде предложен на търг през ноември в Ню Йорк, съобщават от „Сотбис“. Първоначалната цена е 30 млн. долара. Ако картината бъде купена на тази цена, това ще бъде рекорд за публичните продажби не просто за Фрида Кало, но и за цялата латиноамериканска живопис.

„Диего и аз“ е последният автопортрет на Фрида Кало, смятан за едно от най-добрите произведения на мексиканската художничка. За последен път творбата е била продадена също от „Сотбис“ през 1990 г. за 1,4 млн. долара. Високата оценка за тази картина в предстоящите търгове на модерно изкуство е заради високото качество на изображението, но и заради историческото преосмисляне на влиянието на Фрида Кало върху световното изобразително изкуство и върху попкултурата, отбелязват от „Сотбис“.

Картината е двоен портрет – Диего Ривера, художник и съпруг на Фрида Кало, е изобразен като трето око на челото ѝ. „Диего и аз“ е рисувана по времето, когато отношенията им са в дълбока криза.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах