Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

На театралния фронт нещо ново (снимки)

Театър „София“ възражда Откритата си сцена 27 години след последното ѝ представление

Когато е празна, сцената изглежда невзрачно. Но да видим какво ще стане, когато на нея има театър! Снимки: Емил Георгиев - На театралния фронт нещо ново (снимки)

Когато е празна, сцената изглежда невзрачно. Но да видим какво ще стане, когато на нея има театър! Снимки: Емил Георгиев

След последните мрачни и дъждовни дни всички се надяваме слънцето да се завърне обратно. Имаме и повод – Откритата сцена на Театър „София“ се отваря 27 години след последното представление на нея. През 1990 г. там се играе „Ангели чудовища“ по Жан Кокто, постановка на Стефан Стайчев. След това културата във вътрешния двор на театъра замира. Някои си спомнят, че през 90-те има заведение, а в последните години мястото се ползва за хранилище за реквизита на паднали от афиша спектакли и за работна площадка на дърводелците. Време е да си припомним, че там е имало сцена.

Пространството е вече арт сцена, след трудоемък рестарт. Купищата реквизит са разчистени (но не са изхвърлени – пазят се в други складове, чието предназначение в крайна сметка е това). На някои декори е намерено ново приложение. Ако сте посещавали театъра тези дни, сте забелязали новите стълби във фоайето. Преди те са били ползвани за игра на Голямата сцена, после са събирали прах в двора, днес са отрупани с книги и върху тях понякога ще свирят музиканти (една добра практика на Театър „София“ преди някои премиери).

Върху две синкави стълби (също някогашни декори) на Откритата сцена са подредени всевъзможни артефакти, излезли из забравените шкафове в театъра. Грамофонни плочи, стари газени фенери, електрически крушки, картонени папки с напечатани пиеси заживяват отново – до книги, нови и четени, по полиците.

Вижте още: АПЕТИТ ЗА ЧЕРЕШИ НА ОТКРИТА СЦЕНА В ТЕАТЪР „СОФИЯ“

Идеята сега е след пролетно-лятната програма на Откритата сцена, която вече тече (започна с концерт на „Остава“ на 1 юни), пространството да продължи да се използва и от септември. Ако има успех (както някога), дори може да се правят спектакли специално за там (също както някога). Така в няколко месеца от годината София ще си има още една театрална сцена, на открито.

Колкото до масивната метална решетка между централния вход и ресторанта отстрани на театъра – тя вече ще приветства зрителите като вход, а не като ограждение.

И дори от снимките по-долу Откритата сцена да ви изглежда малко невзрачно заради мрачното време, само чакайте да видите как ще грейне с присъствието на Симона Халачева и Юлиян Рачков за представлението „Апетит за череши“ на 14 юни!

Поглед от сцената към местата за публиката

Част от декора в пространството край публиката на Откритата сцена.

Стари рафтове с нов живот

Непотребните електрически крушки стават неузаваеми със стръкче цвете в тях

Актьори и режисьори някога са чели от тези листове пиесата „Развратникът“ на Е. Е. Шмит, поставена у нас за първи път през 2000 г.

Стълбата в централното фоайе доскоро е събирала прах на днешната Открита сцена.

При тръгването ни от театъра тъкмо заваля дъжд. Да се надяваме, че времето ще е подходящо за събитията от афиша на Откритата сцена!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg