Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

На Цветница няма да се раздават върбови клонки и цветя в църквите

Българска делегация няма да пътува за нов Благодатен огън в Йерусалим

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - На Цветница няма да се раздават върбови клонки и цветя в църквите

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Светият синод е решил да не се раздават върби и цветя в църквите на празника Вход Господен, по-познат сред хората като Цветница. Това съобщи на извънреден брифинг представителят на Синода Ловешкият митрополит Гавриил.

Днешното извънредно заседание на Светия синод е било проведено с участието на премиера Бойко Борисов. Взети са две решения във връзка с извънредното положение. Поради епидемиологичната обстановка и поради факта, че Благодатният огън е запазен в диоцеза от миналата година, Българската православна църква е решила тази година да не изпраща делегация в Йерусалим за новия Благодатен огън. Въпреки че премиерът е изразил готовност да изпрати правителствения самолет, владиците предлагат средствата за полета да се пренасочат за борба с вируса.

Ще бъде отменено и раздаването на цветя и върбички за Цветница. Според Синода, това ще може да бъде направено на празника Света Троица, който тази година се пада на 7 юни.

Въпреки всички решения на Светия синод, митрополит Гавриил все пак заяви, че в църквата няма опасност за заразяване. Той даже използва историята на сръбския владика, починал от коронавирус, като приведе доказателство – свещеникът бил служил с други свещеници, но никой от тях не е заразен.

„Истински вярващите ще посетят храма – каза митрополитът. – Останалите и без това не го правят.“

Гавриил и Борисов в синхронизиран диалог сравниха настоящата ситуация със социализма, когато за да предотвратят посещение на църква на Великден, властите излъгали хората в Банкя, че има шап по животните. Никой не отишъл на църква тогава, въпреки че щап всъщност нямало. Малко по-късно болестта наистина се появила, разказа Гавриил, намеквайки, че затварянето на църквите може да има обратен ефект.

Борисов емоционално добави, че църквите няма да бъдат затворени и „камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството“. Премиерът добави още, че владиците от Синода са го уверили, че на повечето вярващи им е по-важно да отидат на църква, отколкото да ги сложат на респиратор.

На финала премиерът направи препратка към размяната на цитати от Гьоте между президента Радев и вицепремиера Дончев:

„И от Гьоте има какво да се поучиш, но и от Библията има какво да се поучиш. Най-отпред пише „без Господ нищо не можеш да направиш“. Е, как да затвориш църквата“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах