Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„На западния фронт нищо ново“, войната не е видеоигра (видео)

Германски филм по романа на Ремарк за ужаса на Първата световна война, силно въздействащ в контекста на войната в Украйна

Актьорът Феликс Камерер като Паул - „На западния фронт нищо ново“, войната не е видеоигра (видео)

Актьорът Феликс Камерер като Паул

Малцина режисьори са се наемали с „На западния фронт нищо ново“. Нова адаптация по класиката на Ерих Мария Ремарк за ужаса на войната бе представена на филмовия фестивал в Торонто преди дни и макар и да е с изцяло немски актьори и на немски език, вече предизвиква интерес като за супергеройски филм.

„На западния фронт нищо ново“ е с почти легендарен статут в литературния свят, но филмът на Едуард Бергер („Патрик Мелроуз“) е първата немска екранизация на книгата от написването ѝ от 1928 г. Филмът разказва за Паул, млад германец, мобилизиран на западния фронт по време на Първата световна война. Той и приятелите му бързо възмъжават, когато се сблъскват с гледката на осакатените тела, вечната кал на фронта, опасния терен и ужаса, че всеки един от тях може да падне покосен във всеки един момент.

Историята, позната от романа на Ремарк, не е загубила и грам от въздействието си, но антивоенното послание е дори още по-силно в контекста на конфликта в Украйна, отбелязват критиците в ревютата си.

„Подобен филм сега е много актуален, за да ни покаже, че войната не е видеоигра и „На западния фронт нищо ново“ прави това по особено добър начин“, пише Пийт Хамънд в „Дедлайн“.

Филмът ще се разпространява от „Нетфликс“ и макар да е германска продукция, има вид на филм, който е далеч по-скъп, отколкото реално е струвала направата му, отбелязва критикът. Баталните сцени са добре направени и предават ужаса на войната.

Известни са само няколко адаптации на романа на Ремарк досега, най-популярните са от американски режисьори. Първата – на Луис Майлстоун, излиза през 1930 г., и става първата книжна адаптация с „Оскар“ за най-добър филм, втората е на Делбърт Ман от 1979 г. Очакванията са, че Бергер също може да пожъне оскаров успех с филма си, особено след като Германия предложи тъкмо този филм на Американската филмова академия за категорията с международни продукции.

„Това е оригиналният военен епос: няма сюжетни обрати, не е заснет в един кадър като „1917“ на Сам Мендес, не е романтизираният „Весела Коледа“ или жестокият „Боен кон“. Тук тийнеджърите отиват на война и умират по ужасяващи начини, многократно предавани от управляващите в страната си – пише „Скрийн Дейли“. – В Германия ще се разглежда с интерес като отдавна чаканото завръщане на историята към корените си. Жертвали са семейните моменти от романа в името на мирните преговори, което на политическо ниво работи добре, за да придаде на иначе дългия филм известно напрежение.“

„На западния фронт нищо ново“ ще тръгне по кината в Германия през септември, на 28 октомври ще може да се гледа в „Нетфликс“. Продукцията вече има първи трейлър, който разкрива мащабите на филма с впечатляващ дизайн на военните сцени. Седмица след публикуването си видеото вече има близо 3 млн. гледания в Ютуб.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90