Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

На зла круша – зъл прът

Македонците в края на ХІХ век, когато сме строили Желязната църква в Истанбул, още не са били измислени

Желязната църква в Истанбул - На зла круша – зъл прът

Желязната църква в Истанбул

Както е известно, македонските учени и общественици предявиха претенции за Желязната църква в Истанбул. Според тях тя е строена с пари на македонци…

Претенциите на Македония за Желязната църква в Истанбул преминаха една граница, след която не може само да се смеем. Едва ли има по-българска църква в България и в околните земи от тази! Сигурно за строежа й, освен парите на Българската Екзархия, на Българската държава и лични пари на българския княз Фердинанд (доста крупна сума, между другото) е имало дарения и от Велес, Охрид и Ресен, но те са били от българите, живеещи там – и в онази епоха, и днес. Македонците в края на ХІХ век още не са били измислени.

В тази връзка се питам – не трябва ли да има ответна реакция? Всички църкви в Македония, строени до 1913 г., са собственост на български църковни институции. От 870 до 917 г. – на Българската автокефална архиепископия; от 917 до 1018 г. – на Българската патриаршия; от 1018 до 1767 г. – на Българската автокефална архиепископия и от 1870 до 1913 г. – на Българската Екзархия.
Добре е в България да бъде възстановена, да речем, най-дълго съществувалата институция (седем века и половина) – Българската автокефална архиепископия. И църковното й настоятелство да предяви претенции върху близо 800 църкви, построени по нейно време.

Документи за собственост има в изобилие, някои от тях са в Националния исторически музей и ще ги предоставя при евентуално настоятелство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90