Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Набират средства за руската армия с продажба на съмнителен Кандински

От „Сотбис“ отричат да са давали сертификат за автентичност на картината

„Мурнау. Къща на хълма“, представена за оригинал на Кандински, за която се очаква да се продаде за 8 - 10 млн. евро. Снимка: „Террикон“ - Набират средства за руската армия с продажба на съмнителен Кандински

„Мурнау. Къща на хълма“, представена за оригинал на Кандински, за която се очаква да се продаде за 8 - 10 млн. евро. Снимка: „Террикон“

Картина на Кандински се продава в помощ на руската военна инвазия. Сайтът „Искусство для победы“ („Изкуство за победа“) предлага на търг платното „Мурнау. Къща на хълма“, съобщавайки, че средствата ще отидат „за цивилните в Донбас“, но и в подкрепа на агресията в Украйна. Мнозина обаче се усъмниха в сертификата за автентичност на картината, пише „Арт Нюзпейпър“.

Сайтът принадлежи на организация, представяща се като „Террикон“ – проект, обявил се в подкрепа на руската война. И докато Западът наложи редица ограничения на Русия, „има един наличен ресурс: криптовалутата и използвайки я, руската диаспора може да помогне на хората си“, се казва в сайта.

Общо и неясно са описани хората зад проекта: „голямо руско общество, което включва различни хора от ветерани и представители на запасните сили на армията до криптоинвеститори; IT специалисти от слънчевите долини на Калифорния до работници от необятните северни простори“.

Представя се накратко нуждата от средства, пречупена през пропагандните тези на Кремъл – описва се как през 2014 г. е извършен „кървав държавен преврат, в резултат на който украинските националисти и радикали дойдоха на власт в Киев“. Повтарят се недоказаните твърдения за жестокости и нападения над руското население на Украйна, стига се и до там „украинските радикали“ да бъдат обвинени в „обстрел на руските градове, което целият свят реши да не забелязва“.

Мотивацията за създаването на този сайт е изключително успешната кампания на Надя Толоконникова от „Пуси Райът“, която само за няколко дни успя да събере 7,5 млн. долара чрез продажба на НФТ на украинското знаме. Сумата тя дари на въоръжените сили на Украйна:

„Тези пари бяха събрани в подкрепа на украинската армия, която убива руския народ. Сигурни сме, че ние сме повече“, гласи призивът в сайта.

В момента „голямото руско общество“ си остава анонимно и предлага на сайта не само картината на Кандински, но и колекция с NFT с префасонирани гербове на украински градове. Херсон, Николаев, Одеса, Запорожие, Днипро и др., които бяха или понастоящем са обстрелвани от руснаците, са представени като част от „Нова Русия“ – засега обаче поддръжниците на Путин се въздържат от подкрепа и нито едно изображение не е продадено в помощ на руската армия. Изразените надежди в сайта са, че въпросните населени места „съвсем скоро ще бъдат освободени от украинска окупация“.

Гербовете на градовете, представени като част от Нова Русия. Снимка: Террикон

По-голямата сума се очаква да дойде от продажбата на „Мурнау. Къща на хълма“, представена за оригинал на Кандински. Работата е от 1909 г., се твърди в сайта, и се оценява на между 8 и 10 млн. евро (сумата се предлага с наддаване, но не може да се види кое е е водещото предложение, нито каква е стойността му).

Автентичността на картината обаче е силно съмнителна, изтъква „Арт Нюзпейпър“ – сертификатът ѝ е издаден от държавната Третяковска галерия. През 2008 г. обаче институцията проведе вътрешно разследване, което установи, че са издадени сертификати на 96 фалшифицирани картини и през 2016 г. експертният отдел бе официално закрит.

Като доказателство за музейната стойност на картината, „Террикон“ посочват и оценка от аукционната къща „Сотбис“, че картината е на стойност 10 млн. евро. Потърсен за коментар от изданието, говорител на тръжната къща заявява, че „Сотбис“ „не потвърждава стойността на произведения на изкуството без първо да ги изследва на живо и без да е установена тяхната автентичност“. От аукционната къща са поискали руският сайт да премахне въпросното изречение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg