Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Александър Невски“ – декор и за „Набуко“

Катедралният православен храм - фон за шест представления на Софийска опера

На площада пред храма „Свети Александър Невски” се издигат висящите градини на Семирамида. Те ще играят ролята на оркестрина - под тях ще бъдат разположен и музикантите на Софийска опера, с диригенти Михаил Синкевич и Жорж Димитров. Снимки: БГНЕС и Емил Георгиев - „Александър Невски“ – декор и за „Набуко“

На площада пред храма „Свети Александър Невски” се издигат висящите градини на Семирамида. Те ще играят ролята на оркестрина - под тях ще бъдат разположен и музикантите на Софийска опера, с диригенти Михаил Синкевич и Жорж Димитров. Снимки: БГНЕС и Емил Георгиев

„Александър Невски“ отново ще бъде използван като декор за оперно представление. Катедралният храм ще стане фон на нашествието на вавилонския крал Навуходоносор II в шест представления под открито небе на операта „Набуко“ от Джузепе Верди. Премиерта на спектакъла е на 23 юли.

Преди две години църквата бе използвана и като част от представлението „Борис Годунов“. Сега, в „Набуко“, „Александър Невски“ вероятно ще бъде представен за храма на Соломон в Йерусалим. Православната църква очевидно приема да бъде част от шоубизнеса – но при определени условия. Когато спектаклите и концертите на площада около храма не навяват асоциации с грехопадението, отците са съгласни „Александър Невски“ да бъде част от зрелището. Логичен е възмущението им, когато църковни празници като Великден бъдат превръщани в събития от масовата култура – макар гневът им от фойерверките на Дионисий да беше не преди, а след зарята. Явно е предпочитанието им към високата култура. И все пак са известни и случаи, когато са премълчавали скандалното съжителство на свещената обител с попфолка.

Nabuko

Светата обител в центъра на София ще бъде фон за зрелището „Набуко“.

Двама диригенти ще се редуват в представленията на Софийската опера сега около „Невски“ – Михаил Синкевич и Жорж Димитров. В ролята на Набуко влизат Владимир Стоянов и Марко Вратоня, в образа на Измаел се превъплащават Даниел Дамянов, Даниел Острецов и Росен Ненчев, а Абигайл са Сузана Бранкини, Габриела Гергиева, Йорданка Дерилова и Радостина Николаева. Режисурата и сценографията са на Пламен Карталов.

Nabuko2

Работници вдигат декора на „Набуко“ край „Александър Невски“.

Представленията са на 23, 24, 28, 29, 30 и 31 юли. Цените на билетите за премиерата са от 10 до 100 лева, а за останалите спектакли – от 10 до 80 лв.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах