Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Над 10 млн. хектара земя са изгорели в Австралия

Щетите за икономиката на страната вероятно ще надминат $4,4 млрд.

Ранена коала, спасена от пожарите на остров Кенгуру. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Над 10 млн. хектара земя са изгорели в Австралия

Ранена коала, спасена от пожарите на остров Кенгуру. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 10,7 млн. хектара земя е изгоряла в пожарите в Австралия, гласят нови данни от 8 януари 2020 г. Властите коригират първоначално съобщеното число от 8,4 млн. хектара, след като благодарение на дъжда и усилията на огнеборците в някои райони огънят бе временно потушен. Само в Куинсланд от 1 август до днес са изгорели 2,5 млн. хектара.

Междувременно Нов Южен Уелс се бори и с изключително замърсения въздух. В Сидни индексът на въздуха е над 200, а в други части на щата са измерени 456 и 458. Здравната организация в страната предупреждава, че всяко число над 200 е опасно за здравето.

Операта в Сидни е забулена в пушек от пожарите в Австралия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическите щети от пожарите, които все още бушуват по източния бряг на континента, най-вероятно ще надминат 4,4 млрд. долара – рекордът бе през 2009 г. на т.нар. „Черна събота“. Специалисти анализират, че пожарите са нанесли изключително тежки щети на икономиката, най-вече на селското стопанство и туризма.

Но икономиката трогва малцина, за разлика от снимките на спасени от природозащитници и случайни хора кенгурута и коали, които обикалят социалните мрежи. На 7 януари екологът Крис Дикман от Университета в Сидни оповести, че бедствието е отнело живота на над милиард животни. Изразяват се притеснения и за биоразнообразието – на остров Кенгуру, където две трети от територията е в пламъци, живее рядката птица черно какаду, от която са останали под 500. Цифрата, оповестена от Дикман, бе посрещната скептично от мнозина, затова лейбъристът Антъни Албънийс настоя за „екологичен одит“ в страната.

ЕКОЛОЗИ: НАД 1 МЛРД. СА ИЗГОРЕЛИТЕ ЖИВОТНИ В ПОЖАРИТЕ В АВСТРАЛИЯ

Скот Морисън, министър-председателят на страната, когото мнозина в Астралия обвиняват в бездействие, посети Кенгуру, и обяви, че правителството ще отпусне пакет от 11 млн. долара за борба със стихията на острова.

Преди 2 часа австралийското правителство разпространи предупреждение за опасно време в четвъртък и петък с температури над 40 градуса и силни ветрове. Властите апелират пората, които се намират в зоните с висок риск за възникване на пожари, да започнат веднага евакуация.

Скот Морисън се запознава с щетите по време на обиколката си на остров Кенгуру. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90