Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Над 100 рисунки на Хокусай за пръв път пред публика в Британския музей

Илюстрации към „Голямата книга на всичко“

„Котки и хибискус“, една от 103-те рисунки на Хокусай, които ще може да се разгледат на предстоящата изложба. Репродукция: Британски музей - Над 100 рисунки на Хокусай за пръв път пред публика в Британския музей

„Котки и хибискус“, една от 103-те рисунки на Хокусай, които ще може да се разгледат на предстоящата изложба. Репродукция: Британски музей

Над 100 рисунки със сцени от Будистка Индия, древен Китай и природата около нас си дават среща в дивото въображение на Хокусай. През 1840-те, когато художникът е на около 80 години, той започва да рисува проекта си „Голямата книга на всичко“. Книгата така и на успява да види бял свят, изображенията са събрани в кутия и забравени с времето, съобщава „Гардиън“.

Освен че са слабо популярни, тези произведения на Хокусай са и с мистериозна история – почти нищо не се знае за съдбата им, с изключение на това, че предишен техен собственик е Анри Вевер, бижутер и голям колекционер на японско изкуство, починал през 1942 г. Шест години по-късно рисунките се появяват на търг и отиват в ръцете на частен френски колекционер. След това следите им се губят чак до 2019 г., когато отново излизат на пазара и са откупени от Британския музей за 270 хил. паунда (312 хил. евро) на търг в Париж.7

Деветоопашата лисица е сред героите на Хокусай в „Голямата книга на всичко“. Снимка: Британски музей

Хокусай е най-популярен с „Голямата вълна край Канагава“, влиянието му се усеща в творбите на много по-късни творци, включително и при Ван Гог. Рисунките му са създадени в период, добре познат на съвременното общество.

„Те са рисувани в период на локдаун, ако щете, когато Япония е затворила границите си от почти 200 години – коментира Хартвиг Фишер, директор на музея. – Контактите с останалия свят са били ограничени и стриктно регулирани, дори за пътувания в страната е трябвал официален документ. Това е ситуация, която много от нас могат да разберат.

Герои на 103-те рисунки на Хокусай са религиозни и митологични фигури, животни, птици и цветя. Някои изискват повече въображение от други, но всички са комбинация от „безгранична изобретателност, деликатен хумор и дълбока човечност“. В Британския музей се намира най-изчерпателната колекция с творби на Хокусай извън Япония, изтъква Фишер.

Всички рисунки са дигитализирани на сайта на институцията, но ще бъдат показани пред публика за пръв път след близо 200 години в изложба, която ще остане в залите на музея от 30 септември до януари 2022 г.

„Светкавица умъртвява Вирудхака“, вдъхновена от индийски мит. Снимка: Британски музей

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg