Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Над 13 хил. артефакта от древна цивилизация открити при разкопки в Китай

Археолозите се надяват, че ценните находки ще дадат повече информация за културата Сан син дуей

При последните разкопки на китайската местност са били открити малко над 3 хил. добре запазени находки. Снимка: Стопкадър/ Globalink - Над 13 хил. артефакта от древна цивилизация открити при разкопки в Китай

При последните разкопки на китайската местност са били открити малко над 3 хил. добре запазени находки. Снимка: Стопкадър/ Globalink

Нефритена кутия във формата на костенурка и бронзов жертвен олтар са само част от впечатляващите експонати, открити при разкопки на археолози в югозападен Китай. Учените са попаднали на находище с около 13 хил. артефакта, датирани от преди повече от 3 хил. години, съобщава Си Ен Ен.

Находките идват от шест обособени места за жертвоприношения от Сан син дуей край град Чънду, пишат китайските медии. Изработени са най-често от злато, бронз и нефрит.

От всички добре запазени 3155 артефакта от последните археологически дейности, над 2000 представляват бронзови фигурки и статуи. Най-голям интерес обаче предизвиква кутия във формата на костенурка, изработена от бронз и нефрит.

„Няма да бъде преувеличение, ако кажем, че съдът е единствен по рода си, имайки предвид неговата форма, фина изработка и гениален дизайн. Макар и да не знаем за какво точно е служила кутията, може да се предположи, че е била ценна за притежателя си“, казва Ли Хай-чао, професор от Съчуанския университет.

Кутията имитира корубата на костенурка. Снимка: Стопкадър/ Globalink

Снимка: Стопкадър/ Globalink

Сред забележителните открития е и почти еднометров бронзов олтар, изровен от една от шестте ями за жертвоприношения. Предполага се, че хората от цивилизацията Шу са го използвали за жертвоприношения към небето, земята и предшествениците си. Край олтара са били намерени останки от бамбук, тръстика, соя, говеда и глигани.

Артефактите разкриват повече за културата на Сан син дуей, на която е кръстено мястото на разкопките – за нея учените имат оскъдни сведения и прогресът им е възпрепятстван от липсата на писмени доказателства или човешки останки. Повече археолози свързват Сан син дуей с древното кралство Шу, което било разположено в днешната провинция Съчуан. През 316 г. пр. Хр. Шу пада под владението на съседната държава Цин.

Местността на днешните разкопки се изследва активно от 1986 г., макар и за нея да се знае от по-рано. Впечатляваща е историята на откритието ѝ – през 1920 г. местен фермер случайно попада на находището. От тогава разкопки са разкрили хиляди открития, сред които златна маска от около 100 грама, нефритена кама и статуетки от слонова кост.

Последните дейности по находището са започнали през 2020 г. Снимка: Стопкадър/ Globalink

Настоящите открития са дело на работата на екип археолози от Института по археология в провинция Съчуан, Съчуанския и Пекинския университети в партньорство с няколко други институции – те изследват местността от 2020 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах