Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Над 200 книги за изкуство за свободно теглене от „Гугенхайм“

Има томове, посветени на творчеството на Пикасо, Кандински, Лихтенщайн, Флавин, Климт, Ротко...

Кориците на само две от книгите, които можете да свалите безплатно. - Над 200 книги за изкуство за свободно теглене от „Гугенхайм“

Кориците на само две от книгите, които можете да свалите безплатно.

През последните години музеят „Гугенхайм“ в Ню Йорк дигитализира все по-голяма от своите изложбени каталози и други  книги за изкуство. Сега можем да намерим всички тях публикувани – не само за четене, но и за свободно изтегляне в PDF и ePub формат.

Сред тези над 200 арт книги може да открие трактатът на Василий Кандински от 1946 г. „За духовното в  изкуство“; книги за течения в изкуството като „Италиански метаморфози“ и „Руски конструктивизъм“; изследвания за хилядите години ацтекско и китайско изкуство; каталози на работата на многото велики художници, преминали през проектираните от Франк Лойд Райт зали на „Гугенхайм“, пише сайтът ThisIsColossal.

Досега достъпни само на хартия, анализи на работата на Пабло Пикасо, Едвард Мунк, Густав Климт, Рой Лихтенщайн, Алберто Джакомети, Франсис Бейкън, Робърт Раушенбърг, Марк Ротко вече свободно обикалят мрежата в цифров вид.

Откъде да започнем разходката си сред всички тези книги за съвременно (но и някои за предмодерното) изкуство? Бихме могли първо да разгледаме наръчника за събирането на самата музейна колекция „Гугетхайм 1900-1980“ или пък от „Шедьоврите в колекцията на „Гугенхайм“ от 1991 г. Но точно както когато влезете в реалния музей „Гугенхайм“ в Ню Йорк, не трябва да се притеснявате особено за реда, по който разглеждате експонатите – важното е да гледате с интерес.

Архивът може да се види тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС