Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Над 30 климатика „красят“ Министерството на отбраната (снимки)

Всяка промяна в паметник на културата като военното ведомство подлежи на разрешение от НИНКН

Главата на хан Аспарух е аранжирана с климатик, за целите на който е пробита фасадата на Министерството на отбраната. Снимка: Площад Славейков - Над 30 климатика „красят“ Министерството на отбраната (снимки)

Главата на хан Аспарух е аранжирана с климатик, за целите на който е пробита фасадата на Министерството на отбраната. Снимка: Площад Славейков

Не един, преброихме поне 30 климатика, чиито стойки пробиват фасадата на Министерството на отбраната.

Страницата във Фейсбук „My Sofia“ публикува днес кадър с климатик, монтиран на сантиметри от барелеф с изображение на цар Симеон Велики на фасадата на Военното министерство. Проверка на „Площад Славейков“ на място установи, че точно този климатик вече е преместен и не застрашава каменната царска глава, но по фасадата климатиците са наистина много. Немалко са и останалите, поставени на первазите на прозорците, но чиито тръби също пробиват фасадата.

Снимката на „My Sofia“ се оказа, че направена преди около един месец.

До главата на Симеон Велики вече не „жужи“ климатик. Снимка: Площад Славейков

Сградата е паметник на културата с национално значение, това е от първите административни здания, строени в София след Освобождението. Намира се в историческия център на столицата. Затова всяка промяна по него трябва да става с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Изпратихме запитване чрез Министерството на културата до Института дали в конкретния случай има такова, отговорът все още не е пристигнал.

В момента в Столичната община подготвя проект за Наредба за градското пространство. В нея ще фигурира забрана за климатици по фасадите не само на паметниците на културата, а на всички сгради в историческия център на София.

Разглеждайки днес Военното министерство, за да открием климатика до главата на Симеон, ни пресрещна полицай от охраната на ведомството. От дума на дума, в опит да разбере причината за снимките, униформеният служител пожела да ни вземе устройството, с което направихме снимките. Не успя, затова сега ще ги споделим с вас. Но всеки може да се увери и на място колко по-ценна е прохладата в Министерство на отбраната от културното ни наследство. Може да го видят и инспекторите от Министерството на културата. И е редно да реагират. А ако се разходят и до другите министерства, ще им се отвори още работа.

Избрани кадри от фасадата на Министерство на отбраната: 

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах