Над 30 климатика „красят“ Министерството на отбраната (снимки)

Всяка промяна в паметник на културата като военното ведомство подлежи на разрешение от НИНКН

Главата на хан Аспарух е аранжирана с климатик, за целите на който е пробита фасадата на Министерството на отбраната. Снимка: Площад Славейков - Над 30 климатика „красят“ Министерството на отбраната (снимки)

Главата на хан Аспарух е аранжирана с климатик, за целите на който е пробита фасадата на Министерството на отбраната. Снимка: Площад Славейков

Не един, преброихме поне 30 климатика, чиито стойки пробиват фасадата на Министерството на отбраната.

Страницата във Фейсбук „My Sofia“ публикува днес кадър с климатик, монтиран на сантиметри от барелеф с изображение на цар Симеон Велики на фасадата на Военното министерство. Проверка на „Площад Славейков“ на място установи, че точно този климатик вече е преместен и не застрашава каменната царска глава, но по фасадата климатиците са наистина много. Немалко са и останалите, поставени на первазите на прозорците, но чиито тръби също пробиват фасадата.

Снимката на „My Sofia“ се оказа, че направена преди около един месец.

До главата на Симеон Велики вече не „жужи“ климатик. Снимка: Площад Славейков

Сградата е паметник на културата с национално значение, това е от първите административни здания, строени в София след Освобождението. Намира се в историческия център на столицата. Затова всяка промяна по него трябва да става с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Изпратихме запитване чрез Министерството на културата до Института дали в конкретния случай има такова, отговорът все още не е пристигнал.

В момента в Столичната община подготвя проект за Наредба за градското пространство. В нея ще фигурира забрана за климатици по фасадите не само на паметниците на културата, а на всички сгради в историческия център на София.

Разглеждайки днес Военното министерство, за да открием климатика до главата на Симеон, ни пресрещна полицай от охраната на ведомството. От дума на дума, в опит да разбере причината за снимките, униформеният служител пожела да ни вземе устройството, с което направихме снимките. Не успя, затова сега ще ги споделим с вас. Но всеки може да се увери и на място колко по-ценна е прохладата в Министерство на отбраната от културното ни наследство. Може да го видят и инспекторите от Министерството на културата. И е редно да реагират. А ако се разходят и до другите министерства, ще им се отвори още работа.

Избрани кадри от фасадата на Министерство на отбраната: 

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах