VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Над 30 руски и чужди издания публикуваха разследването на Иван Голунов

Журналистът разказва за борбите за овладяването на погребалния бизнес в Москва

Журналистът от сайта „Медуза“ Иван Голунов бе оправдан и освободен след бурна обществена реакция, а арестувалите го полицаи бяха уволнени. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Над 30 руски и чужди издания публикуваха разследването на Иван Голунов

Журналистът от сайта „Медуза“ Иван Голунов бе оправдан и освободен след бурна обществена реакция, а арестувалите го полицаи бяха уволнени. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването на погребалния бизнес в Москва на Иван Голунов вече е публикувано. Материалът, над който е работил журналистът преди да бъде задържан с подхвърлени наркотици, се появи в сайта „Медуза” в понеделник, 1 юли. В същия ден текстът на Голунов или негов преразказ бяха публикувани в редица медии в различни страни.

Сред тях са сайтовете на немските издания „Шпигел” и „Зюддойче Цайтунг”, Международния център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), британските „Таймс” и „Индипендънт”, американския „Бъзфийд Нюз”, френския „Либерасион”, както и в руски издания като „Ведомости”, „Комерсант”, „Новая газета”, „Форбс”.

Разследването на Голунов е посветено на борбата за контрол над пазара за погребални услуги в Москва и отчасти в Подмосковието. Според информацията на журналиста, първоначално пазарът е контролиран от пришълци от района на Волгоград, които се опитват да се закрепят в Москва. В резултат на това възниква конфликт, който прераства в масов бой на Хованското гробище през май 2016 г. (по данни на полицията са участвали около 200 души, повечето от тях мигранти от Централна Азия и Северен Кавказ, наети от частни лица за гробари). Престрелката завършва с трима убити и 30 ранени.

Московските власти наемат за осигуряването на ред в погребалния бизнес Артьом Екимов, бивш служител на МВР, който известно време преди сражението на Хованското гробище оглавява погребалното предприятие „Ритуал”. В резултат начело на почти всички московски гробища са поставени пришълци от Ставропол, които нямат никакъв опит в тази дейност, но участват в схеми за източване на пари от руски банки и са тясно свързани с ръководителите на московския отдел на ФСБ, твърди авторът на разследването.

Америка за България

Всичко по темата „Руски разследващ журналист бит и арестуван“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg