Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Над 30 руски и чужди издания публикуваха разследването на Иван Голунов

Журналистът разказва за борбите за овладяването на погребалния бизнес в Москва

Журналистът от сайта „Медуза“ Иван Голунов бе оправдан и освободен след бурна обществена реакция, а арестувалите го полицаи бяха уволнени. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Над 30 руски и чужди издания публикуваха разследването на Иван Голунов

Журналистът от сайта „Медуза“ Иван Голунов бе оправдан и освободен след бурна обществена реакция, а арестувалите го полицаи бяха уволнени. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването на погребалния бизнес в Москва на Иван Голунов вече е публикувано. Материалът, над който е работил журналистът преди да бъде задържан с подхвърлени наркотици, се появи в сайта „Медуза” в понеделник, 1 юли. В същия ден текстът на Голунов или негов преразказ бяха публикувани в редица медии в различни страни.

Сред тях са сайтовете на немските издания „Шпигел” и „Зюддойче Цайтунг”, Международния център за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), британските „Таймс” и „Индипендънт”, американския „Бъзфийд Нюз”, френския „Либерасион”, както и в руски издания като „Ведомости”, „Комерсант”, „Новая газета”, „Форбс”.

Разследването на Голунов е посветено на борбата за контрол над пазара за погребални услуги в Москва и отчасти в Подмосковието. Според информацията на журналиста, първоначално пазарът е контролиран от пришълци от района на Волгоград, които се опитват да се закрепят в Москва. В резултат на това възниква конфликт, който прераства в масов бой на Хованското гробище през май 2016 г. (по данни на полицията са участвали около 200 души, повечето от тях мигранти от Централна Азия и Северен Кавказ, наети от частни лица за гробари). Престрелката завършва с трима убити и 30 ранени.

Московските власти наемат за осигуряването на ред в погребалния бизнес Артьом Екимов, бивш служител на МВР, който известно време преди сражението на Хованското гробище оглавява погребалното предприятие „Ритуал”. В резултат начело на почти всички московски гробища са поставени пришълци от Ставропол, които нямат никакъв опит в тази дейност, но участват в схеми за източване на пари от руски банки и са тясно свързани с ръководителите на московския отдел на ФСБ, твърди авторът на разследването.

Всичко по темата „Руски разследващ журналист бит и арестуван“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах