Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Над 45 хил. интернет адреса у нас спрени или филтрирани заради хибридни атаки

Мерки за гарантиране на киберсигурността на България

Укринското знаме, проектирано върху сградата на Министерския съвет, израз на съпричастие към окупираната от Русия Украйна. Снимка: Благой Кирилов/БЖНЕС - Над 45 хил. интернет адреса у нас спрени или филтрирани заради хибридни атаки

Укринското знаме, проектирано върху сградата на Министерския съвет, израз на съпричастие към окупираната от Русия Украйна. Снимка: Благой Кирилов/БЖНЕС

Трафикът на 45 хиляди български интернет адреса е филтриран или преустановен, съобщиха от Министерството на електронното управление. Това се прави за гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки.

Действието е предприето от експерти към Министерство на електронното управление и отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР. От тези над 45 хил. интернет адреса са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи, твърдят от министерството.

По реда на Закона за киберсигурност по електронен път са изпратени уведомления до телекомуникационните оператори и предприятията, предлагащи обществени съобщителни мрежи и услуги на територията на страната, които са длъжни незабавно, когато това е технически възможно, да филтрират или преустановят зловредния интернет трафик.

Взимат се комплексни мерки за защита на критичните и стратегически системи от страна на междуведомствени групи, които работят в съответствие с приетите планове за действие в Съвета по киберсигурност към Министерски съвет.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90