Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Надбягванията с камили, кускусът и финландската сауна – наследство на ЮНЕСКО

Финландия за пръв път попада в списъците с нематериално културно наследство на организацията

В държавите от Персийския залив надбягването с камили е един от най-популярните видове спорт. Снимка: Стопкадър от видео в Ютюб - Надбягванията с камили, кускусът и финландската сауна – наследство на ЮНЕСКО

В държавите от Персийския залив надбягването с камили е един от най-популярните видове спорт. Снимка: Стопкадър от видео в Ютюб

Нови попълнения в списъка с нематериално културно наследство добави ЮНЕСКО, съобщиха от организацията. Сред тях са традиции и обичаи от Северна Африка, Азия и Северна Европа.

Надбягванията с камили и кускусът са предложени от Оман и ОАЕ. В държавите от Персийския залив надбягването с камили е един от най-популярните видове спорт. Подготовката на състезателните животни протича в няколко етапа. Подбират ги по вид, произход и възраст. Състезанията се провеждат на специално подготвени полета.
Кускусът пък е подаден за вписване от Алжир, Мавритания, Мароко и Тунис, където се ползва с най-голяма популярност. Ястието се приготвя от обработено по специален начин жито и се сервира най-често със задушени меса и зеленчуци. В мотивите на ЮНЕСКО се казва:

„Кускусът е блюдо, наситено със символи, смисъл, културни и социални елементи, свързани със сплотеността и празничното настроение”.

Вписани са също особена техника за риболов от Тунис, която позволява да се съхрани разнообразието на морската фауна, а също и южноегипетска тъкаческа техника.

Финландия пък за пръв път попада в списъците за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО с традицията да се взима сауна.

„Сауната е неотменима част от ежедневния живот и празниците, от благополучието и начина на живот на финландците, а освен това подчертава равенството и взаимното уважение между хората”, коментира министърът на науката и културата на Финландия Анника Саарикко.

Почти 90% от населението на северната държава – около 3 милиона души – посещава сауна поне веднъж седмично.

Следващата номинация за Финландия са народните музикални традиции за свирене на цигулка в община Каустинен и техниките за изработване на клинкерни лодки. Решението за тях ще бъде прието през декември 2021 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90