Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Наддават за творчеството на „Пинк Флойд”, оценено на половин милиард долара

Инвестиционен фонд се опитва да купи целия им каталог и авторските права

Обложката на албума „Стената“ на „Пинк Флойд“ - част от музикалното им наследство - Наддават за творчеството на „Пинк Флойд”, оценено на половин милиард долара

Обложката на албума „Стената“ на „Пинк Флойд“ - част от музикалното им наследство

На около половин милиард долара е оценен каталогът с музиката на британската рокгрупа „Пинк Флойд“, за който преговаря инвестиционният фонд Blackstone, съобщава „Файненшъл Таймс“. Фондът смята да откупи авторските права върху музиката на групата чрез фирмата на бившия мениджър на Елтън Джон HSC, но за тях наддават и музикални компании като „Сони Мюзик“, „Уорнър Мюзик“, BMG и Primary Wave.

Каталогът на британската група включва хитове като „Money“, „Comfortably Numb“, „Another Brick in the Wall“… HSC досега е купил каталози от артисти като Ленард Коен, Джъстин Тимбърлейк, Найл Роджърс, Нели Фуртадо и кънтри певеца Кени Чесни. Общата им стойност е около 341 млн. долара, така че евентуалната покупка на пълния каталог на „Пинк Флойд“ ще бъде най-големият актив на дружеството.

Сделката може да бъде договорена в рамките на няколко седмици. „Пинк Флойд“ продават както авторските права върху своите песни, така и всичките си записи, което прави каталога им един от най-ценните, излизали на пазара.

Групата „Пинк Флойд“, известна с философските си текстове, музикални експерименти, иновационен дизайн на албумите и грандиозни концерти, е основана през 1965 г. от Ричард Райт, Роджър Уотърс, Ник Мейсън и Сид Барет. През 1968 г. се присъединява Дейвид Гилмор, който заменя Барет. Окончателното разпадане на групата става през 2015 г., след като през 1994 г. се разделят за кратко, но се събират отново.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg