Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Надгробен букет за покойния комунизъм пред НДК (снимки)

От естетически, протестът срещу демонтажа на паметника стана политически

Надгробен букет за сбогом на паметника пред НДК. Снмки: Веселин Боришев, Клуб Z - Надгробен букет за покойния комунизъм пред НДК (снимки)

Надгробен букет за сбогом на паметника пред НДК. Снмки: Веселин Боришев, Клуб Z

Поредният протест срещу демонтажа на паметника пред НДК събра неголяма група във вторник вечерта край заражденията около руините на монумента. От понеделник работници свалят на части елементите на грамадата от бетон и стомана. До 30 дни след началото произведението на Валентин Старчев трябва да бъде демонтирано, а скулптурните фигури да бъдат отнесени в Националния исторически музей.  

От естетически протестът тази вечер бе превърнат в политически – с появата на депутати и общински съветници от БСП. Пристъствието им потвърждава твърдението на мнозина, че паметникът символизира не „1300 години България“, каквото е името му, а 45-те години социализъм в България.

Знаков бе и още един символ от протеста тази вечер – букетът, аранжиран като за покойник, закачен на металните заграждения около монумента, видимо не постигна очакваната цел. За по-голяма яснота посланието бе комбинирано с надпис:

„Историята не може да бъде погребана“.

Но софиянци, които назовават паметника с крилати имена и искат да „погребат“ лошите спомени от тоталитарните години, приемат тези нагробни цветя съвсем намясто – за сбогом с отиващия си монумент. Внушението бе засилено и от некролога, който някой опечален роднина бе лепнал на оградата.

Протестиращите не събраха дори кворума от живата верига на 27 юни – но пък бяха „въоръжени“ с лозунги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg