Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наднормената Венера – идеал за красота и оцеляване в Ледената епоха

Фигурките внушавали как предците ни да преживеят при минусови температури и периоди на глад

Вилендорфската Венера, датираща преди около 24 – 30 хилядолетия пр. н. е. Статуетката е изложена  в Природоисторическия музей във Виена.  Снимка: Дон Хичкок/Уикипедия - Наднормената Венера – идеал за красота и оцеляване в Ледената епоха

Вилендорфската Венера, датираща преди около 24 – 30 хилядолетия пр. н. е. Статуетката е изложена в Природоисторическия музей във Виена. Снимка: Дон Хичкок/Уикипедия

Фигурките, наподобяващи Вилендорфската Венера, вероятно са допринесли за оцеляването на праисторическите европейци, сочи ново проучване. В Каменната ера малките фигурки на жени с наднормено тегло са били символи на оцеляването, тъй като са представлявали идеал за красота и физическо здраве, помогнал на европейците да преодолеят гладни години и дълги периоди на климатични промени и бедствия, пише „Арт Нюзпейпър“, цитирайки изследване, публикувано в списание „Obesity“.

В статията е изложена теорията, че фигурките, изобразяващи жени с наднормено тегло, са създадени в Европа през последната Ледена епоха, между 38 хил. и 14 хил. години, и представляват образци на най-древното човешко изкуство. Повечето са с размери, които предполагат, че са използвани като обикновени статуетки, но има и съвсем малки, които вероятно са носени като амулети. Експертите не са на едно мнение за значението на фигурките, но според основните теории те са символ на плодородие и красота или изображения на праисторическа богиня. За нито едно от тези предположения няма доказателства.

Изследването е проведено от екип учени от Университета в Колорадо и Американския университет на Шарджа, Обединените арабски емирства. Според тях значението на фигурите може да бъде разкрито само ако те бъдат поставени в контекста на създаването си. По време на Ледената епоха европейците, прехранващи се предимно с лов, са преживявали при минусови температури, периоди на глад, опасно приближаващи ледници.

„Нашата хипотеза е, че фигурките са имали за цел да подсилят шансовете за оцеляване на ловците и хората, отговорни за събирането на провизии – обясняват учените. – Особено по време на бременност, наднорменото тегло е подсигурявало оцеляването на родилката в периоди на тежки периоди на глад.

Вестонишка Венера, датирана от преди около 25 – 29 хилядолетие пр. н. е., Каменната епоха. Фигурката е открита през 1925 г. в Чехословакия. Снимка: Петр Новак/Уикипедия

За да докажат предположението си, учените измерват съотношението между ханша, бедрата и раменете на фигурките и установяват, че създадените на места, където ледниците са приближавали опасно Европа, са по-пълни от останалите. Освен това статуетките създадени след отминаването на ледниците са по-стройни.

Когато хората са били под стрес за прехраната си, са ваяли по-пълни фигурки, а по-стройните са се появявали, когато осигуряването на храна е било по-лесно“, се казва в изследването.

Тъкмо това ги навежда на мисълта, че фигурките „предават идеала за физическа красота на младите жени и особено на живеещите в близост до ледници“. Най-вероятно те са се предавали от поколение на поколение като „инструмент на идеологията“. Предполага се, че са имали и някакво магическо значение за притежателите си, тъй като жените, на които са били поверени, са се стремили да постигнат формите на статуетката.

„Фигурката е въплъщавала стремежите на една жена, смятало се е, че статуетката е имала силата да даде здраве на майката и на детето. Тази концепция е важала по време на бременност, раждане и кърмене“, обобщава проучването.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС