Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Надписът „Локо София“ бил не на мемориала, а на близка ограда

Фалшива новина е, твърди директорът на Софийска опера Пламен Карталов

„Нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване“, заяви Пламен Карталов. Снимка: Асахи Шимбун - Надписът „Локо София“ бил не на мемориала, а на близка ограда

„Нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване“, заяви Пламен Карталов. Снимка: Асахи Шимбун

Като „фалшива новина“ определи вестта за служителите на Софийска опера, осквернили с надпис „Локо София“ Мемориала на жертвите на атомните бомбардировки в Хирошима, директорът на институцията акад. Пламен Карталов по Би Ти Ви. По думите му, двамата сценични работници драскали със спрей не самия паметник, а ограда в близост до него.

„От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японската телевизия. Нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване“, твърди Карталов.

Софийската опера е на седмото си турне в Япония, което започна на 1 октомври и продължи до 17-и. Директорът научил новината на път за Канада, но се върнал. Първата реакция на академика бе да изрази срама си от постъпката на двамата си служители и да заяви, че това са „българи, които нямат нищо общо с България“. По-късно Операта излезе с изявление, подписано от директора, с което трупата поднесе извиненията си на японския народ.

„Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник. Няма да се откажем от нашето решение. Те са извадени от гастрола, освободени са от Софийската опера, но това излишно раздухване идва от нашата татковина“, каза сега Карталов пред Би Ти Ви.

Според него вандалският акт се е случил след употреба на алкохол.

„Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър – заяви пред Би Ти Ви художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева. – Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е „леко хулиганство”.“

По Нова тази сутрин Пламен Карталов заяви, че ще се кандидатира за още един директорски мандат в Софийската опера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg