Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Надраскаха с графити коридора Вазари в „Уфици“

Директорът на галерията Айке Шмид иска строго наказание за виновните

Коридорът Вазари бе ремонтиран от 2016 г. досега. Снимка: Дарио Нардела/Фейсбук - Надраскаха с графити коридора Вазари в „Уфици“

Коридорът Вазари бе ремонтиран от 2016 г. досега. Снимка: Дарио Нардела/Фейсбук

Вандали надраскаха коридора Вазари в галерия „Уфици“ във Флоренция, съобщи в страницата си във Фейсбук кметът на града Дарио Нардела. Покритата галерия, съединяваща Палацо Векио и Палацо Пити, проектирана от Джорджо Вазари по поръчка на Козимо I Медичи през 1565 г., сега е покрита с графити.

На колоните на галерията, обърнати към река Арно, са се появили надписи с черна боя, на които е изобразена абревиатурата „Dks1860“, както и обикновени драскулки.

Полицията анализира записите от камерите и разследва всички улики. Това явно не е случайност, а нарочен жест. Помня, че в САЩ за подобни случаи съдът дава 5 години затвор. Стига символични наказания и въображаеми смекчаващи обстоятелства“, цитира „Кориере дела Сера“ думите на директора на „Уфици“ Айке Шмид.

От 1973 г. галерия „Уфици“ излага в коридора Вазари автопортрети на художници, сред които Рембранд и Джорджо де Кирико. През 2016 г. коридорът бе закрит заради проблеми с безопасността и сега, след ремонт на стойност 10 млн. евро, той отново трябваше да бъде открит. Няколко пъти откриването му беше отлагано и се планираше за тази година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg