VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Награда „Гонкур“ за роман на математик

„Аномалия“ е разказ на 11 пътници в полет от Париж до Ню Йорк през 2021 г.

Ерве льо Телие не дебютира с „Аномалия, има издадени около 30 книги. Снимки: Франческа Мантовани/Издателство „Gallimard“ и ЕПА/БГНЕС - Награда „Гонкур“ за роман на математик

Ерве льо Телие не дебютира с „Аномалия, има издадени около 30 книги. Снимки: Франческа Мантовани/Издателство „Gallimard“ и ЕПА/БГНЕС

Френската награда „Гонкур“, най-старото и престижно литературно отличие в страната, бе присъдена на романа „Аномалия“ на Ерве льо Телие, математик и бивш журналист с ресор „наука“. За първи път в историята на приза лауреатът бе оповестен във видеоконферентна връзка, предвид ограниченията, свързани с пандемията Ковид-19, отбелязва „Гардиън“.

Действието в „Аномалия“ (L’anomalie) се развива през 2021 г. във въздуха – разказва за полет между Париж и Ню Йорк. Историята е предадена от името на 11 различни пътници в самолета, включително наемен убиец „на непълен щат“ и нигерийска попзвезда.

„Льо Монд“ описва „Аномалия“ като книга, която не можеш да оставиш, защото умее да натрупва напрежение и която „флиртува с жанровете трилър и научна фантастика“.

Льо Телие е на 63 години, от Париж. Работи като драматург и лингвист, член е на влиятелното експериментално литературно общество „Oulipo“. Има издадени тридесетина книги, сред които романи, поезия и еротика. За пръв път привлича по-широко внимание с „Хиляди перли (за хиляда стотинки)“ (Les amnésiacs n’ont rien vécu d’inoubliable) – колекция от 1000 кратки изречения, всяко от които започва с „Мисля, че…“.

Седем от книгите му са преведени на английски, на български не е издаван. Новината, че е математик озадачи мнозина, но лауреатите на тазгодишните престижни литературни награди идват от различни сфери на живота – преди десетина дни „Букър“ бе връчен на модния дизайнер Дъглас Стюарт за дебютния му роман „Shuggie Bain”.

Вижте още: МОДЕН ДИЗАЙНЕР СПЕЧЕЛИ „БУКЪР“ С ДЕБЮТНИЯ СИ РОМАН

„Гонкур“ се връчва за първи път през 1867 г. и обикновено се присъжда през ноември от журито на академия „Гонкур“. Церемонията, която се проведе в платформата „Зуум“, тази година бе отложена в знак на солидарност с френските книжарници, които бяха определени за „не-жизненоважен“ бизнес по време на карантината във Франция и бяха принудени да затворят врати. Отвориха отново на 28 ноември и в настоящата ситуация имат право да работят до 21 ч.

Наградата „Гонкур“ е с награден фонд от нищожните 10 евро, но носи със себе си популярност и повишение в продажбите. Предишни носители на отличието са Марсел Пруст, Симон дьо Бовоар и Маргьорит Дюрас.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС