Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Наградата на София за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн

Ще му бъде връчена по време на ХХVІ-ото издание на „София филм фест”

На 17 октомври тази година писателят Анжел Вагенщайн ще навърши 100. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Наградата на София за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн

На 17 октомври тази година писателят Анжел Вагенщайн ще навърши 100. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Режисьорът и сценарист Анжел Вагенщайн ще бъде удостоен с Наградата на София на ХХVІ-тото издание на „София филм фест“, съобщиха организаторите. През 2022 г. Вагенщайн ще отбележи своя стотен рожден ден.

„Бурният, наситен със събития живот на Вагенщайн, когото всички наричат просто Джеки, е сред най-значимите неразказани истории на световното кино. Деец на Съпротивителното движение по време на Втората световна война, със смъртна присъда, той е изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот“, се казва в съобщението за неговото удостояване.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България.

Вагенщайн завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. е сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА – филмовата студия на ГДР. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 г. на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сценарии са тези за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“, „След края на света“. През 1980 г. е член
на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на френски, английски, руски, немски, испански, италиански и са отличени с престижни световни литературни награди и номинации, включително с Европейската награда за литература „Жан Моне“ през 2004 г. Официално е поканен за член на Американската гилдия на писателите.

Анжел Вагенщайн е почетен гражданин на Пловдив. Носител е на много български и чуждестранни отличия като орден „Стара планина“, българската държавна награда „Паисий Хилендарски“, офицер е на френските ордени „За заслуги“ и „За литература и изкуство“, на Германската национална награда за изкуство I степен, Годишната литературна награда на парижката Сорбона, Международната награда за човешки права „Свят без нацизъм“, руски Орден за заслуги в развитието на културните ни връзки, благодарствен сребърен плакет от Кралство Испания и други.

„Аз принадлежа към народ, който никога не губи чувство за хумор. Срещали ли сте българин, който да не ви се оплаче? Срещали ли сте арменец, който да не ви се похвали? Срещали ли сте евреин, който да не опита да ви пробута виц? Въпреки цялата трагика, в която живеем, човек трябва да се радва и… да разказва смешки“, цитират писателя организаторите на „София филм фест“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах