Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наградата Шнобел за мир: Алгоритъм за интриганти кога да казват истината и кога да лъжат

Пародийните награди, антипод на Нобел, бяха връчени за 32-и път

Учени от Полша установили, че при някои форми на „токсична химиотерапия“ пациентите имат по-малко странични ефекти, ако един от компонентите на лечението бъде заменен от сладолед. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наградата Шнобел за мир: Алгоритъм за интриганти кога да казват истината и кога да лъжат

Учени от Полша установили, че при някои форми на „токсична химиотерапия“ пациентите имат по-малко странични ефекти, ако един от компонентите на лечението бъде заменен от сладолед. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иг-нобеловите (или Шнобеловите) награди за 2022 г. бяха връчени за 32-ри път вчера в Харвард, става ясно от публикация в сайта на пародийните награди. Шнобеловите награди се присъждат от 1991 г. насам за трудове на учени или псевдоучени и се награждават според степента на абсурд и безмисленост. Тази година антинагради за проучвания са получили разработки в областта на медицината, литературата, биологията и други.

Една от най-впечатляващите е на група учени от Чехия, Нидерландия, Великобритания, Германия, Швеция и Аруба, които установили, че сърцебиенето на влюбените, които се харесат на първа среща, „започва да се синхронизира“. Те са отличени в категорията „Приложна кардиология“.

За литература Шнобел получават учени от Канада, САЩ, Великобритания и Австралия, които дълго изследвали какво прави юридическите документи „твърде трудни за разбиране“.

Учени от Бразилия и Колумбия получили награда по биология за изследването дали запекът влияе върху копулацията на комарите и по какъв начин.

В областта на медицината с Шнобел се сдобиха учени от Полша, които установили, че при някои форми на „токсична химиотерапия“ пациентите имат по-малко странични ефекти, ако един от компонентите на лечението бъде заменен от сладолед.

В инженеринговите науки са се отличили учени от Япония, изследвали „най-ефективния способ за използване на пръстите при въртене на химикалка“.

Историята на изкуството се е сдобила с наградено с Шнобел проучване на екип от Нидерландия, Гватемала, САЩ и Австрия, наречено „мултидисциплинарен подход към сцените на ритуални клизми върху древната керамика на маите“.

В област физика е било отличено изследването на две групи учени от Китай, Великобритания, Турция и САЩ, които се опитвали да разберат „как патетата успяват да плават в стегнат строй“.

Шнобел за мир получават учени от Китай, Унгария, Канада, Нидерландия, Великобритания, Австралия, Италия, Швейцария и САЩ. Те разработили алгоритъм, „който помага на интригантите да решат кога да казват истината и кога да лъжат“.

В икономиката с Шнобел е наградено математическото обяснение на учени от Италия защо успешни хора стават не най-талантливите, а късметлиите.

Всички победители са получили хартиени цилиндри, символизиращи „контейнер за съхранение на всички техни знания“. Паричната награда е банкнота от 10 трилиона зимбабвийски долара.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg