СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търси се най-добрият музей за деца в България

Обявяват старта на второто издание на наградата #ВМУЗЕЯСМЕ

Регионален исторически музей – Кюстендил - един от носителите на наградата #ВМУЗЕЯСМЕ пред 2016-а. - Търси се най-добрият музей за деца в България

Регионален исторически музей – Кюстендил - един от носителите на наградата #ВМУЗЕЯСМЕ пред 2016-а.

Фондация „Америка за България“ ще обяви старта на тазгодишното издание на наградата #ВМУЗЕЯСМЕ. Това ще се случи на 7 март от 10,30 ч. в Националния политехнически музей на столичната ул. „Опълченска“.

Идеята на наградата е да насърчи музеите, галериите и културните организации да станат по-гостоприемни за деца, ученици и цялото семейство, като по този начин институциите да се отворят повече към обществото.

Призът – учреден миналата година – бе с награден фонд 19 хил. лв. Спечелен бе от седем проекта. В категория „Най-добра работа с деца” за най-добър бе определен екипът на Регионален исторически музей – Кюстендил с проекта „Музейна работилница за деца”. Поощрителни награди бяха дадени на Зоологическата градина в София за проекта „Образователни дейности за деца в Зоологическата градина – София“, както и на Регионален исторически музей – Варна за проекта „Ваканция в музея“.

В категория „Най-добра работа със семейства” спечели Националният политехнически музей – София с проекта „Семейна събота в музея”. Поощрителна награда бе дадена на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград за проекта „Работилница за родители – да пораснем заедно“.

В категория „Най-добро партньорство” победител бе Фондация „Изиарт” с проекта „Детски панаир“. Поощрителна награда получи Фондация „ХХ-Триола Квинтола“ с проекта „Фортисимо Фамилия“ в сътрудничество със Софийска филхармония.

В спора за отличието и тази година могат да се включат всички държавни, общински, ведомствени и частни музеи, галерии, зоопаркове, ботанически градини и други културни организации, както и организации с нестопанска цел. Те могат да кандидатстват с програми и инициативи, които трябва да отговарят на някои от критерии като креативност и новаторство, да насърчават любопитството на децата и да стимулират тяхното въображение, да бъдат управлявани с цел осигуряване на най-добро преживяване за посетителите, да се приемат добре от широката публика, да се радват на добра посещаемост, да допринасят за местния и национален културен туризъм, образование и развитие на местната общност и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС