POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наградата за изкуство „Ряпа“ присъдена на катинар върху пера

Композицията „Локдаун“ спечели приза за най-малко положени усилия при създаването си

Отличената композиция „Локдаун“. Снимка: Награда „Ряпа“ - Наградата за изкуство „Ряпа“ присъдена на катинар върху пера

Отличената композиция „Локдаун“. Снимка: Награда „Ряпа“

Катинар, положен върху купчина пера, спечели наградата „Ряпа“ (Turnip Prize), замислена като хумористичен отговор на наградата „Търнър“. Композицията „Локдаун“ ще получи отличие за полагането на възможно най-малко усилия при създаването си, съобщава Би Би Си. Наградата се присъжда от заведението „Съмърсет пъб“.

Тазгодишният носител на отличието е жена с псевдоним Herewe Goagain (игра на думи от англ. ез., в превод: „пак се започва“), представила се за градинар. За нея наградата „Ряпа“ е „постигната лична амбиция“.

„Бузите ми се оцветиха в розово и може би трябва по-често да не влагам никакви усилия – казва тя. – Веднъж щом семето покълна, идеята хвана корен и издънките прераснаха в този лускозен шедьовър.“

Тази година наградата „Търнър“, присъждана от музея „Тейт“ на визуални артисти, бе отменена заради коноравирусната пандемия. Въпреки това наградният фонд от 100 хил. паунда ще бъде похарчен за нуждаещи се артисти.

„Много съм доволен от липсата на усилия, вложени при създаването на тази работа – казва организаторът на награда „Ряпа“ Тревър Придо. – Тазгодишното събитие привлече рекордно висок брой творби, 120. Herewe Goagain очевидно притежава онова, което ще направи впечатление в средите на съвременното изкуство и за нула време ще влезе в историята на изкуството.“

Отличието „Ряпа“ е с дългогодишни традиции – за първи път се присъжда през 1999 г. в отговор на произведението „Моето легло“ на Трейси Емин, което попада в краткия списък с номинирани за „Търнър“.

Вижте още: ГАЛЕРИЯ ПРОДАДЕ НЕОПРАВЕНО ЛЕГЛО ЗА 2,2 МЛН. ЛИРИ

Лауреатите на „Ряпа“ получават подобаваща статуетка – истинска ряпа върху дъска.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg