Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наградатa „Златен лъв” зa мащабен документален труд за Вапцаров

Наградено е и ново издание на „Ад” от Данте Алигиери

Стaтуеткaтa „Злaтен лъв“. Снимка: Асоциация „Българска книга„ - Наградатa „Златен лъв” зa мащабен документален труд за Вапцаров

Стaтуеткaтa „Злaтен лъв“. Снимка: Асоциация „Българска книга„

Наградите „Златен лъв“, връчвани ежегодно от Асоциация „Българска книга“, тази година отидоха при издателствата „Жанет 45“ и „Колибри“. Церемониятa се проведе нa 8 декември в рaмките нa Коледния пaнaир нa книгaтa в НДК.

Като издателски проект с най-голяма обществена значимост – за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен или медиен интерес, издадени в периода от декември 2021 г. до ноември 2022 г., бе отличена книгата „Оловна тишина“ на Ивайла Александрова, посветена на Никола Вапцаров, и издадена от „Жанет 45“.

Вижте още: ВАПЦАРОВ Е ПРЕДАЛ ЕДНА ТРЕТА ОТ СЪРАТНИЦИТЕ СИ

В номинирането и определянето на наградата традиционно участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година журито е в състав: Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева.

Експертно жури в състав проф. Виктор Паунов, проф. д. ф. н. Милена Кирова и Веселина Райжекова реши тазгодишната награда „Златен лъв“ да отиде при издателство „Колибри“ за книгата „Ад“ на Данте Алигери – за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение.

Издателство „Колибри“ получи и две грамоти за книгите „Живко Петров. 20 прелюдии за пиано“ от Живко Петров – албум в черно-бяла естетика, обединяващ музика, слово и фотография, а също и за „Бисерна поредица“ – за принос към съвременната култура на български език с изчистен, стилен дизайн, постигнат с минимални изразни средства.

Грамота беше връчена и на издателство „Сиела“ за „Стихотворения“ от Виктор Пасков – за принос към историята на българската литература, словесно-визуален ансамбъл, приобщаващ колажи и оригинали от личен архив.

Грамота получи и издателство „Жанет 45“ за „Какво е да си майка“ от Мая Дългъчева – за тематично предизвикателство, елегантен и синтетичен графичен език, качествена полиграфия, предполагаща добра функционалност.

„Българските издания стават все по-добри, а с това – и българските издателства, което на свой ред променя хората и времето, в което живеем“, каза на церемонията председателката на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90