Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Награди на София за Васил Казанджиев и „Чамкория“

Столична община връчи годишните си отличия за постижения в областта на културата

Милен Русков получи наградата на Столична община в категория „литература“. Снимка: Емил Георгиев, архив - Награди на София за Васил Казанджиев и „Чамкория“

Милен Русков получи наградата на Столична община в категория „литература“. Снимка: Емил Георгиев, архив

Специалната награда на София бе присъдена на композитора акад. Васил Казанджиев на церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в неделя вечер, празника на града. Отличията на Столична община се връчват ежегодно за ярки постижения в областта на културата.

Призът на журито бе за Къща за литература и превод на фондацията „Следваща страница“.

Милен Русков получи приза в категория „литература“, за романа си „Чамкория“.

За театър отличена бе актрисата Меглена Караламбова, която по-рано тази година спечели и „Аскеер“ за водеща женска роля в „Разговори с мама“ (постановка Венцислав Кулев, Театър 199).

Софийската градска художествена галерия бе отличена в категорията за визуално-пластични изкуства.

При музикантите награда бе присъдена на Кирил Маричков и „Щурците“. По-рано същия ден членовете на групата бяха обявени за почетни граждани на София на тържествената сесия на Столичния общински съвет.

За танцово изкуство отличието бе за спектаклите „Петрушка“ и „Жар птица“, по Игор Стравински на Софийската опера и балет.

При съвременните перформативни и мултижанрови изкуства отличени бяха пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК и артистичният му директор Мира Тодорова.

Филмът „Мост към Кристо“ на Евгения Атанасова-Тенева бе награден в категорията „кино“.

При художествената фотография приз получи Иво Хаджимишев. А в категорията за фолклорни сценични изкуства отличието получи Нестор Несторов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg