Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Наградите „Грами“ с нова категория – за най-добро африканско изпълнение

На церемонията през 2024 г. ще има лауреати в още две нови категории

През 2024 г. ще бъдат връчени три нови грамофончета. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наградите „Грами“ с нова категория – за най-добро африканско изпълнение

През 2024 г. ще бъдат връчени три нови грамофончета. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската звукозаписна академия добави три нови категории към наградите „Грами“, съобщава „Варайъти“. Победители в „Най-добро африканско музикално изпълнение“, „Най-добър алтернативен джаз албум“ и „Най-добър поп денс запис“ ще има още на церемонията през 2024 г. (призьорите за 2023 г. бяха обявени през февруари).

За най-добро африканско изпълнение ще се борят песни и сингли, които използват елементи, характерни за музиката на африканския континент, аргументират се от Звукозаписната академия. Те трябва да подчертават местните традиции в музикалното изкуство и да залагат на мелодиите, познати в Африка. В категорията може да се включват парчета в жанровете афробийт, афрофюжън, афропоп, бонго флава, кизомба, чимуренга и много други.

За „поп денс запис“ могат да се борят тракове с динамична, танцувална музика в поп аранжимент, които залагат на вокалите, не само на ритмичния бас и електронните инструменти.

За алтернативен джаз албум ще се счита всеки запис от един изпълнител, дует или група, който смесва джаза с други жанрове като R&B, хип-хоп, класическа музика, поп, рап, електронна и денс музика.

„Звукозаписната академия с гордост обявява тези промени в категориите на наградите – се казва в изявление от организацията, цитирано от „Варайъти“. – Тези промени отразяват нашия ангажимент към мнението на музикалното ни общество, представят разнообразна гама от съвременни и релевантни музикални жанрове и са в съответствие с непрекъснато развиващия се музикален пейзаж. Чрез въвеждането на тези три нови категории ние ще можем да признаем и оценим по-широк спектър от артисти.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg