Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Наградите „Икар“ със 100 души в залата

Христо Мутафчиев призова публиката да не се страхува да ходи на театър

Театрите са най-безопасното място за хората, защото мерките се спазват стриктно, заяви Христо Мутафчиев. Снимка: Стопкадър/Нова - Наградите „Икар“ със 100 души в залата

Театрите са най-безопасното място за хората, защото мерките се спазват стриктно, заяви Христо Мутафчиев. Снимка: Стопкадър/Нова

Наградите „Икар” все пак ще бъдат раздадени на 31 октомври, но без публика, това потвърди в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Той уточни, че в залата на Народния театър няма да бъдат допускани външни посетители, а само номинирани и гости – около 100 души общо. Това осигурява само 13% заетост на местата в залата, доста под разрешените 30%.

Председателят на САБ освен това успокои държавните театри, че предстои подписване на министерско постановление, което ще гарантира половин година изцяло държавно финансиране на културните институции. От януари до юни 2021 г. всички артисти и персонал на театрите ще получават възнагражденията си, независимо от броя посетители в залата. Предишното министерско постановление, което гарантира това финансиране, изтича в края на ноември 2020 г.

Проблемът, потвърди Христо Мутафчиев, е за свободните артисти, но те до момента по думите му са взели над 17 млн. лв. като подкрепа от фондовете на културното министерство за създаване на нови проекти.

Театрите са най-безопасните места, в които хората могат да се събират, заяви актьорът, защото мерките се спазват стриктно – дезинфектант на входа, дистанция в залата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Ние се грижим за душите на хората. Ако затворим културните пространства, ще се разболеем всички”, емоционално завърши разговора Христо Мутафчиев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах