Наградите „Икар“ – след края на карантината

Христо Мутафчиев призовава да изключим емоциите и да включим разума

Наградите „Икар“ на 27 март 2019-а: Христо Мутафиев посреща Татяна Лолова на церемонията в Народния театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Наградите „Икар“ – след края на карантината

Наградите „Икар“ на 27 март 2019-а: Христо Мутафиев посреща Татяна Лолова на церемонията в Народния театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отлага се церемонията по връчване на наградите „Икар“, съобщават от Съюза на артистите в България. Само седмица след като председателят на САБ Христо Мутафчиев заяви, че въпреки извънредното положение наградите ще бъдат връчени, макар и без публика, нарасналата опасност доведе до отмяна на проявата.

„Да оставим емоциите настрана и да включим рациото! – се казва в изявлението на председателя на Съюза на артистите.  – На 27 март ще отбележим заедно с всички Световния ден на театъра, но този път от своите домове! А наградите „Икар“ ще бъдат връчени, след като отмине настоящата извънредна ситуация.“

Мутафчиев поздравява колегите си от театър „Възраждане“, които събраха огромна публика онлайн за двете си представления, излъчвани директно в интернет, но и апелира към повишено внимание при събирането на трупата в театъра.

Писмото, адресирано едновременно до публиката и актьорската гилдия, е свързано с много аспекти на непредвидената карантина.

Америка за България

„На този етап Софийският театрален салон отлага поетапно всички публични събития, които са част от програмата. Имаме шанс да спасим човешки животи, на приятелите си, на семействата си и на бабите и дядовците си. Използвам възможността да споделя информацията на Столична община и Социалния патронаж, които подпомагат възрастните хора, такива с хронични заболявания или със затруднено придвижване. Доставка по домовете на лекарства и храна може да бъде заявена на телефони: 02/8188522 и 02/8188523”, подчертава Мутафчиев и завършва оптимистично: „Бих искал да Ви уверя, че ще се срещнем отново!“

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3