Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наградите на БГ Радио: пълен потрес, културен шок, самолет за мама

Очевидно чалгата се е пренесла в БГ попмузиката, националните медии, училищата, детските градини, написа режисьорът Теодор Ушев

Павел и Венци Венц са автори на най-добрата песен според БГ Радио – и като общо парче, и като текст. Снимка: Вирджиния Рекърдс - Наградите на БГ Радио: пълен потрес, културен шок, самолет за мама

Павел и Венци Венц са автори на най-добрата песен според БГ Радио – и като общо парче, и като текст. Снимка: Вирджиния Рекърдс

„Седнал съм ти на трона,
сори, няма да се преместа“

из „Вдигам Level“, изпълняват Pavel & Venci Venc’ и Кристиан Костов
текст: Павел Николов и Венцислав Чанов

Масово възмущение тече във Фейсбук заради годишните награди на БГ радио – и не заради това, че големият победител е Кристиан Костов (изпълнител,  дебют, БГ посланик и песен), класирал се на второ място в „Евровизия“ съвсем наскоро, а заради пошлостта на текстовете на повечето от получилите статуетки и общото впечатление от нивото на музиката в наши дни.

Композиторът Иван Кутиков, който от години твори в Щатите, се обърна към министъра на културата Боил Банов с призив да уведоми СЕМ, като описа наградите като „пълен потрес“ и заяви, че не е чувал „по-гнусно нещо“ от наградения текст на отличията (бел. ред. – „Не ти ли стига“ на Михаела Маринова).

Елементарна проверка сочи, че в текста на „Не ти ли стига“, който съдържа 224 думи (заедно с повторенията) цели 16 пъти се казва „не ти ли стига“ и отделно още 15 само „стига“. А музикантът Венци Мицов, отново в социалната мрежа, обърна внимание на друга част от творчеството на текстописеца на „Не ти ли стига“ Павел Николов:

„Искам тризонет с 6 спални,
вътре 6 жени скандални
5 кенефа, 10 плазми.
Всяка по един милион,
Ламбото ми да те дразни,
Да, паркирано е мазно.
Мацката ми да те блазни,
`щото е един милион.“

Авторите на текста (и негови изпълнители) са същият Павел Николов и дуетната му половинка Венцислав Чанов, известни като Pavel & Venci Venc’. Те очевидно са силно нашумяли, тъй като са обявени за най-добрия дует на наградите, а освен това стоят и зад над добрата песен – „Вдигам Level“, заедно с Кристиан Костов.

Що се отнася до този текст, още преди време, когато парчето се оказа навсякъде в ефира, шеговит коментар за него („ще купя самолет на мама“?!) направи поетът Иван Ланджев.

Отношение към церемонията, провела се в петък вечер в Благоевград, взе и режисьорът номиниран за „Оскар“ Теодор Ушев:

„Културният ми шок от наградите на БГ Радио не беше само от просташките, сексистки и откровено дебилни текстове на новоизлюпените квартални „звезди“, а от факта, че невръстни деца знаеха текстовете наизуст, пееха с идолите си, подрусвайки се, имитирайки ги, под одобрителните погледи на майките си. Агенция за защита на децата? СЕМ? Образователно министерство? Очевидно чалгата се е пренесла в БГ попмузиката, националните медии, училищата, детските градини… Повсеместно, масово и необратимо. Това, което Хисарският поп, пиленцата и тигрите започнаха, ще довършат Криско, Дриско&Co“.

Пълен списък на наградените от БГ Радио през 2017 г.
(избрани от 25 хиляди слушатели)

БГ Песен – „Вдигам Level“ – Pavell & Venci Venc’ и Кристиан Костов

БГ Текст – „Не ти ли стига“ – Михаела Маринова – текст: Павел Николов – Pavell

БГ Албум – „Моменти“ – Графа

БГ Изпълнител – Кристиан Костов

БГ Изпълнителка – Поли Генова

БГ Дуо / Трио – Pavell & Venci Venc’

БГ Група – СкандаУ

БГ Дебют – Кристиан Костов

БГ Видеоклип – „I’m the Queen” – Gery – Nikol , реж. Николай Нанков

БГ Посланик – Кристиан Костов

БГ Вдъхновител – Йорданка Христова

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС