Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наградите „Оскар“ се отлагат с 2 месеца

Комисия изработва нови стандарти за номинациите

Кадър от „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг - филм, който се очаква да влезе в номинациите за „Оскар 2021“ - Наградите „Оскар“ се отлагат с 2 месеца

Кадър от „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг - филм, който се очаква да влезе в номинациите за „Оскар 2021“

Американската филмова академия отлага връчването на Оскарите с два месеца догодина. Вместо през февруари, церемонията ще се проведе на 25 април 2021-а. Причината е, че заради пандемията от коронавирус голяма част от филмовите премиери не могат да се състоят. Периодът на номиниране също се измества от края на декември за края на февруари.

„Повече от век филмите играят важна роля за утеха, вдъхновение и забавление в най-мрачните времена” – казват в изявление президентът на Академията Дейвид Рубин и изпълнителният директор Доун Хъдсън. – Те със сигурност го направиха тази година. Надяваме се чрез удължаването на периода на номиниране и отлагане на датата на наградите да осигурим необходимата гъвкавост на авторите да завършат и пуснат своите филми, без да бъдат санкционирани за нещо, което е извън контрола на когото и да било.“

Кери Бърк, президент на ABC Entertainment, заяви, че се надява церемонията да бъде „безопасно и празнично събитие”.

По-рано тази година Академията обяви, че излъчване на нови филми без показ в киносалоните ще бъде допустимо за първи път. От 2022 г. категорията за най-добър филм вече ще включва точно 10 филма, а не различна цифра всяка година. Създадена е работна група, която да изработи нови стандарти за оскарите.

Според „Гардиън“, очакваните заглавия в номинациите за „Оскар 2021“, са „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг, адаптацията на Рон Хауърд на мемоара на Дж. Д. Ванс „Hillbilly Elegy“, биографичният филм за Арета Франклин „Respect“ и „Mank“ на Дейвид Финчър, базиран на живота на сценариста Хърман Дж. Манкевич.

БАФТА също премести датата на филмовите си награди за 2021 г. – ще се проведат на 11 април, две седмици преди наградите „Оскар”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90