Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българин с Пулицър за фотография

Най-престижното отличие за журналистика присъдено на фотографския екип на Ройтерс, част от който е Стоян Ненов

В екипа от осем фотографи на „Ройтерс“ има и българин – Стоян Ненов. Факсимиле: Сайт на „Ройтерс“ - Българин с Пулицър за фотография

В екипа от осем фотографи на „Ройтерс“ има и българин – Стоян Ненов. Факсимиле: Сайт на „Ройтерс“

Разследване за робски труд в югоизточна Азия спечели на „Асошиейтед прес“ най-престижната американска награда за журналистика „Пулицър“ във водещата категория за обществена служба. Материалите на агенцията за насилствените практики в индустрията с морска дарове доведоха до помощ за освобождаването на 2000 души, полагали труд като роби през ХХI век. Наградата за новинарска фотография отиде за снимки, свързани с европейската бежанска криза – и бе поделена между „Ройтерс“ и „Ню Йорк Таймс“. В екипа от осем фотографи в мисията на „Ройтерс“ има и българин – Стоян Ненов.

Сред отличените бяха и „Лос Анджелис Таймс“ за новинарско отразяване – за работата на изданието по клането от ислямисти в Сан Бернандино, Калифорния.

Тази година „Пулицър“, лауреатите на която бяха обявени в понеделник в Колумбийския университет в Ню Йорк, маркира 100-годишнината на наградите. Призът е учреден през 1917 г. според завещанието на медийния издател Джоузеф Пулицър.

Материалът „Морска храна от роби“ на „Асошиейтед прес“ е разследване на малтретирането на работници в югоизточна Азия, използвани за снабдяването с морски дарове на американски супермаркети и ресторанти. Отразяването, случило се в поредица от 10 статии на агенцията, на порочните практики доведе до освобождението на 2000 от съвременните роби и до бързи реформи в сектора, отчита журито на наградата.

Едната част от поделената награда във фотографската категория, е за мисията от осем фотографи, сред които и Ненов, на Ройтерс, изпратена в Европа, за да отрази съдбата на близкоизточните мигранти. Водена от Янис Беранкис, на тъжните снимки от нея се виждат семейства, лазещи по морския бряг или падащи във водата; а други съпоставят хора с круизни кораби, скачащи над водата делфини или залязващото слънце.

Другата половина от приза за журналистическа фотография е за Маурисио Лима, Сергей Пономарьов, Тайлър Хикс и Даниел Итър от „Ню Йорк Таймс“ – „за снимки, уловили решимостта на бежанците, опасностите в техните пътувания и трудностите на страните, които трябва да ги приемат“.

„Таймс“, с рекордните си 117 Пулицъра до момента, добави още две през 2016-а. Освен с фотографската награда, изданието бе отличено и в категорията за международно отразяване – за нехуманното отношение към афганистанските жени.

С по две награди бяха удостоени и други три медии – „Бостън Глоуб“, „Тампа Бей Таймс“ и списание „Ню Йоркър“. Общо на церемонията бяха раздени отличия в 21 категории, избрани сред 3000 кандидати.

„Пулицър“ за художествена литература получи Виет Тан Нгуен с The Sympathizer, имигрантска история за „човек с две съзнания“ и в две държави, Виетнам и Съединените щати.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС