Наградите „Сезар“ остават без ръководство заради Роман Полански

Съветът на директорите напуска заради скандала, провокиран от 12-те номинации за филма „Офицер и шпионин“

Роман Полански от десетилетия живее във Франция. Напуска САЩ през 1978 г. след признание, че е изнасилил 13-годишно момиче. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наградите „Сезар“ остават без ръководство заради Роман Полански

Роман Полански от десетилетия живее във Франция. Напуска САЩ през 1978 г. след признание, че е изнасилил 13-годишно момиче. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на директорите на френската киноакадемия, която раздава наградите „Сезар“, подаде колективна оставка, съобщи „Франс прес“. Ръководството на Асоциацията за насърчаване на киното ще се оттегли след тазгодишната церемония по връчване на наградите, която ще се проведе на 28 февруари в Париж.

Причината за колективната оставка е шумната реакция на обществото, подкрепена от писмо на 200 културни дейци във вестник „Льо Монд“, срещу 12-те номинации за филма „Офицер и шпионин“ на Роман Полански.

„Тази колективна оставка ще позволи пълното подновяване на ръководството на киноакадемията“, се казва в мотивите, придружаващи оставката.

След сезарите общото събрание на Академията ще се събере, за да обсъди мерки за модернизация, сред които най-важно е балансирането на ръководния състав, който в момента се доминира от мъже.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Няколко женски движения възнамеряват да организират протести пред концертната зала „Плейел“ в Париж, където ще протече церемонията по връчване на сезарите. Основанията за това според тях са, че „светът на киното дава откровена и безусловна подкрепа на изнасилвач“.

Вижте още: НЕГОДУВАНИЕ СРЕЩУ 12-ТЕ НОМИНАЦИИ НА РОМАН ПОЛАНСКИ ЗА „СЕЗАР“

Роман Полански от десетилетия живее във Франция. Напуска САЩ през 1978 г. след признание, че е изнасилил 13-годишно момиче. От тогава не се е завръщал в Америка, независимо от опитите на властите да бъде екстрадиран.

Полански продължава да прави филми в Европа, но в ерата на #MeToo той се превръща във все по-противоречива фигура и на Стария континент.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3