Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наградите „Сезар“ остават без ръководство заради Роман Полански

Съветът на директорите напуска заради скандала, провокиран от 12-те номинации за филма „Офицер и шпионин“

Роман Полански от десетилетия живее във Франция. Напуска САЩ през 1978 г. след признание, че е изнасилил 13-годишно момиче. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наградите „Сезар“ остават без ръководство заради Роман Полански

Роман Полански от десетилетия живее във Франция. Напуска САЩ през 1978 г. след признание, че е изнасилил 13-годишно момиче. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на директорите на френската киноакадемия, която раздава наградите „Сезар“, подаде колективна оставка, съобщи „Франс прес“. Ръководството на Асоциацията за насърчаване на киното ще се оттегли след тазгодишната церемония по връчване на наградите, която ще се проведе на 28 февруари в Париж.

Причината за колективната оставка е шумната реакция на обществото, подкрепена от писмо на 200 културни дейци във вестник „Льо Монд“, срещу 12-те номинации за филма „Офицер и шпионин“ на Роман Полански.

„Тази колективна оставка ще позволи пълното подновяване на ръководството на киноакадемията“, се казва в мотивите, придружаващи оставката.

След сезарите общото събрание на Академията ще се събере, за да обсъди мерки за модернизация, сред които най-важно е балансирането на ръководния състав, който в момента се доминира от мъже.

Няколко женски движения възнамеряват да организират протести пред концертната зала „Плейел“ в Париж, където ще протече церемонията по връчване на сезарите. Основанията за това според тях са, че „светът на киното дава откровена и безусловна подкрепа на изнасилвач“.

Вижте още: НЕГОДУВАНИЕ СРЕЩУ 12-ТЕ НОМИНАЦИИ НА РОМАН ПОЛАНСКИ ЗА „СЕЗАР“

Роман Полански от десетилетия живее във Франция. Напуска САЩ през 1978 г. след признание, че е изнасилил 13-годишно момиче. От тогава не се е завръщал в Америка, независимо от опитите на властите да бъде екстрадиран.

Полански продължава да прави филми в Европа, но в ерата на #MeToo той се превръща във все по-противоречива фигура и на Стария континент.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg